Masterclass bakken heeft een streepje voor, nog voor je het boek openslaat. Wat een mooie omslag met baksels in reliëf en kopergouden glans. Matthew Jones kent de kneepjes van het bakken als eigenaar van Bread Ahead Bakery in Londen. Maar hoe bak je thuis net zulke goede broden, gebak en koekjes?

Masterclass bakken

Woon je in Engeland dan kun je live baklessen volgen bij Bread Ahead. Tijdens de eerste lockdown ontstonden trouwens ook online lessen via het e-learning platform. De begeleiding via het boek Masterclass bakken zou je moeten aanzetten tot bakken. Want het beste advies is nog altijd ervaring opdoen.

In elke hoofdstuk staan baksels met een diverse moeilijkheidsgraad en voor verschillende ervaringsniveaus. Zo vindt iedereen iets van zijn of haar gading. De basis is uiteraard goede ingrediënten gebruiken, nauwkeurig wegen en de juiste temperatuur en tijd instellen. Acht hoofdstukken met brood en patisserie telt Masterclass bakken. En als extra een hoofdstuk met Kerstmis (die Engelsen) en jamconserven.

Bij het kneden van brood legt Matthew zowel de traditionele methode uit naast de slap and fold methode en het doorslaan van deeg. Fijn dat er zoveel foto’s door het hele boek staan, want een foto of tekening zegt vaak meer dan woorden. Na twee basis gistbroden komen focaccia en ciabatta aan bod. Wil je zelf van die, door kinderen geliefde, witte melkbolletjes bakken? Of ga je voor zuurdesem? Reken voor die laatste soort wel voldoende tijd, meestal meerdere dagen. In hoofdstuk twee, met verrijkte degen, leer je een challe vlechten of een babka vouwen. Maar zoete (koffie)broodjes bakken kan natuurlijk ook.

Dan komen de taarten en het gebak. Veel traditionele recepten als apple pie en hartige taart. Hoofdstuk drie is geheel gewijd aan bladerdeeg. Ook hier weer een uitgebreide uitleg in woord en beeld om zelf bladerdeeg te maken. Uiteraard ontbreekt een recept voor croissants niet. Donuts krijgen in Masterclass bakken eveneens een eigen deel. Donuts worden in de Bread Ahead Bakery veel verkocht. Die met lemoncurd lijkt me heerlijk. Eigenlijk zijn er veel te veel lekkere recepten.

‘Bak met mate’ zou er als waarschuwing op de kaft moeten staan. De cakes en koekjes zijn niet te versmaden. Traditionele Victoria sponge cake, bananencake en Schwarzwälder Kirschtorte of chocolate chip cookies. Bij de desserts vind je apple crumble, creme caramel en gestoomde pudding.

Je kunt je nu waarschijnlijk niet voorstellen dat we over een paar maanden met dikke truien aan uitkijken naar Kerst. Maar ook daar biedt Masterclass bakken recepten voor aan. Kerststol natuurlijk en bekende Britse kerstklassiekers als mince pies, Chistmas pudding en Christmas cake. Die laatsten moet je zo’n twee tot drie maanden van te voren mee beginnen.

In behoorlijk wat baksels wordt fruit, jam of vruchten gebruikt. Dus is het logisch om recepten met jams en vruchtenconserven op te nemen in een bakboek.

Met Masterclass bakken haal je een zeer complete gids om thuis zowel (beter) brood als gebak te leren maken. De vele foto’s helpen je op weg. Voor je het weet maak jij zelf zo’n Engelse klassieke apple pie of een heerlijk meergranen venkelbrood.

Masterclass bakken – Matthew Jones – uitgeverij Terra – ISBN 9789089899149 – € 29,99