Natuurlijk ga je in deze hittegolvenzomer je oven niet aanzetten. Althans, ik niet. Maar zo’n hittegolvenzomer duurt ook maar een paar maanden. En de rest van het jaar kan de oven zonder problemen aan. En de rest van het jaar is best heel lang.
‘Het grote ovenhandboek’ is het lievelingsboek van Karin Luiten. Dat is goed te begrijpen want het is heel fijn en makkelijk om een lekkere ovenschotel te maken en vervolgens de oven al het werk te laten doen terwijl je zelf alvast een glaasje inschenkt. Of, zoals Karin het zelf altijd zegt: “Kleine moeite, groot effect.”

‘Het grote ovenhandboek’ is al een tijdje verkrijgbaar. Of liever gezegd, het was verkrijgbaar en de ene herdruk volgde op de andere tot deze 8e druk. Die is anders want Karin besloot er een speciale editie van te maken met een hele bubs extra recepten. Blijkbaar zijn er nog altijd thuiskoks die denken dat de oven voornamelijk voor zoete bakdingen is of een kaaskorstje op de macaroni. En daarom is ‘Het grote ovenhandboek’ zo’n openbaring want de helft van de meer dan 150 recepten bestaat uit hartige ovenschotels.

De opzet van het boek is precies zoals je dat verwacht van een Karinkookboek. Mooie foodfoto’s en handige stap voor stap foto’s. Kleuren en lettertypen komen bekend voor. Veel tips en trucs en extra informatie. En uiteraard ontbreken ook de leuke tekeningen niet.
En dan zijn daar de recepten. Niet alleen ovenschotels die in één keer vier personen van een avondmaaltijd voorzien maar ook borrelhapjes, voorgerechten, pizza en brood, quiches, grote stukken vlees, vispakketjes en visschotels en uiteraard ook volop heerlijke zoete baksels.

Kortom, ‘Het grote ovenhandboek’ is een must voor iedere hobbykok. Stel dat je een eerdere uitgave hebt. Wat doe je dan? Makkelijk zat. Er is altijd wel ergens een kind dat op zichzelf gaat wonen en die moeten ook leren koken. Die geef je het oude exemplaar en zelf koop je deze laatste uitgave met de hele bubs nieuwe recepten.

Gelukkig is de hittengolvenzomer voorbij en kan de oven weer aan.

Je kunt het boek uiteraard bij Karin zelf bestellen. Voordeel daarvan is dat ze er, op verzoek, een leuke tekst of tekening in kan maken. Dat maakt het boek nog waardevoller dan het al is en bovendien het ultieme cadeau.

Bekijk op bol.com

Het grote ovenhandboek – Karin Luiten – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046824405 – €24,99