100 Hot smoothies gemaakt met groenten en kruiden. Dat kun je dus ook soep noemen. Of toch niet? Soep bevat vaak stukken groenten. Een hot smoothie is altijd gepureerd met een staafmixer of blender. Langzaam maar zeker komen we erachter dat alleen maar groente (of fruit) drinken niet zo gezond is als we wel denken. Omdat je niet hoeft te kauwen zit je minder snel vol en je krijgt soms ongemerkt veel calorieën binnen. Door voedsel te kauwen wordt het vermengd met speeksel waarin belangrijke spijsverteringsenzymen zitten. En dat maakt dat kauwen gezonder is dan drinken.

Daar heeft 100 Hot smoothies iets op gevonden. Want op alle hot smoothies wordt een passende topping gemaakt en die moet je wel degelijk met je tanden en kiezen vermalen. Zo lijkt een warme smoothie toch nog een beetje op soep.
Er worden 26 groenten behandeld en van iedere groente krijgen we drie hot smoothie recepten. En als je sommige foto’s ziet en de recepten leest dan zijn er hot smoothies die kunnen dienen als volwaardige maaltijd.

Zoals de aardappel met Italiaanse groente. Of de bleekselderij met gerookte forel en gember en ook de Chinese kool met kip, eieren en rijst. Heerlijke combinaties zien we. Witlof met venkel en garnalen, venkel met komijn en spekjes en spinazie met rode peper en kikkererwten.

Het zijn stuk voor stuk allemaal echt bijzondere en inspirerende recepten. Veelal met een extra tip erbij of wat meer informatie. Bij de smoothies waar vlees of vis wordt gebruikt krijgen we hier en daar een tip hoe het vegetarisch te maken is. Dat lukt niet altijd maar veel vaak.
Het boek verwijst naar een bijbehorende website waar nog meer recepten te vinden zijn. Daar moet je dan wel lid van worden en het is niet helemaal duidelijk of dat gratis is of niet.

Zolang je dit boek hebt kun je even vooruit. Want je zult zeker alle hot smoothies willen maken en er zijn ook nog voldoende variaties zelf te bedenken.
Of je het een hot smoothie noemt of soep, ze zijn allemaal even heerlijk.

In het inkijkexemplaar zie je de drie recepten met postelein.

Bekijk op bol.com

100 Hot smoothies – Maartje van Druyten – Caplan Publishing – ISBN 9789079383931 – €24,95