Eerder deze week kon je de recensie van Veel soeps lezen. Nu de lente echt doorbreekt en het bijna Pasen is mag een lentesoepje niet ontbreken. Vandaar dat we het recept van een lichte verse aspergesoep met je delen uit Veel soeps. De zoetzure radijsjes maken het net even anders!

Verse asperges met zoetzure radijsjes en hennepzaad

4 PERSONEN | VEGETARISCH asperges

2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 prei, in ringen
2 wortels, geschild en in plakken
1 venkelknol, in blokjes
1 stengel bleekselderij, in repen
100 g champignons
1 laurierblaadje
een bosje peterseliestengels
een paar zwarte peperkorrels
2 tenen knoflook, gepeld en licht gekneusd met de platte kant van een mes
150 g aardappels, geschild en in blokjes
500 g asperges, harde uiteinden verwijderd
4 el crème fraîche, plus 4 tl voor erbij
zeezout en versgemalen zwarte peper
gepeld hennepzaad, voor erbij

Voor de zoetzure radijsjes:
100 g radijsjes, in zeer dunne plakjes
3 el witterijstazijn
2 el heldere honing

De verfijnde smaak van asperges wordt snel overheerst door een krachtige bouillon; je kunt weliswaar bouillon kopen als je hem niet zelf wilt maken, maar dan loop je wel kans dat de kunstmatige smaak hiervan de subtiele smaak van de asperges overvleugelt. De enige (licht) scherpe smaak moet in dit geval afkomstig zijn van de kleurrijke zoetzure radijsjes. Het hennepzaad voegt een nootachtig accentje toe.

Verhit de olie in een grote pan op hoog vuur en voeg dan de ui,prei, wortel, venkel en bleekselderij toe. Bak de groenten daarna 10 minuten op halfhoog vuur lichtbruin. Voeg 1,2 liter water toe, gevolgd door de champignons, het laurierblaadje, de peterseliestelen, peperkorrels en knoflook. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes pruttelen.

Bereid de radijsjes. Leg de plakjes radijs in een ondiepe kom. Roer de azijn en honing in een kleine kan of kom door elkaar tot de honing is opgelost. Giet het azijnmengsel over de radijsjes en laat ze 30 minuten staan. Schep de radijsjes af en toe om, terwijl je de soep maakt. Ik vind ze lekkerder als ze knapperig zijn, dus laat ze niet veel langer staan dan 30 minuten, anders worden ze slap. Giet de radijsjes af en zet ze apart.

Zeef de bouillon in een schone pan als hij 30 minuten heeft gekookt. Omdat je de soep nog pureert, mag de bouillon troebel worden, dus druk de groenten in de zeef stevig aan met een lepel om er zoveel mogelijk vocht en smaak aan te onttrekken. Voeg de aardappels toe aan de bouillon en breng hem op halfhoog vuur aan de kook.  Leg een deksel op de pan en laat het mengsel 12 minuten koken tot de aardappel bijna gaar is. Voeg de asperges toe, leg het deksel weer op de pan en laat het mengsel 4-5 minuten koken tot de asperges gaar zijn.

Pureer de soep glad in een blender. Voeg de crème fraîche toe en meng deze er goed doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en bedek elke portie met een theelepel crème fraîche, wat plakjes zoetzure radijs (geef de rest er apart bij) en wat gepeld hennepzaad.

Dit recept komt uit Veel soeps – Rebecca Woods – uitgever Spectrum – ISBN9789000367207 – €16,99

Koop bij bol.com

beeld via de uitgever