cover kleinGezond leven en gezond eten gaat in steeds meer gezinnen en huishoudens een belangrijkere rol spelen. Maar hoe pak je dat nou slim aan? Bij plantaardig eten hebben veel mensen het beeld dat het saai is en dat je dan helemaal niets meer mag. In One Healthy Kitchen lees je dat dit helemaal niet het geval is en dat je – ook als je plantaardig eet – heel gevarieerd en smakelijk kunt eten.

Ellen Charlotte Marie schreef eerder het boek ‘One Healthy Family‘ en kreeg daarop – volgens het voorwoord – zoveel positieve reacties dat het haar motiveerde opnieuw een kookboek over een gezonde levensstijl te schrijven. Alle gerechten die zijn opgenomen in dit boek zijn lactosevrij, grotendeels glutenvrij en helemaal plantaardig.

Het boek is verdeeld in vijf hoofdstukken. Het eerste deel heet ‘Wake Up’ en gaat over de eerste maaltijd van de dag. Een goede start van de dag begint met een goed ontbijt. In dit hoofdstuk vind je snelle ontbijtjes voor door de week en wat uitgebreidere ontbijtrecepten voor in het weekend. Denk aan appel-amandelblondies, boekweitgranola met aardbeismoothie en haverpannenkoekjes met açai-pecangranola. Het tweede hoofdstuk gaat over lunch en diner. Je vindt hier heerlijke recepten met heel veel groente, zoals bijvoorbeeld pompoen lasagne, een veggie burger, spinazieballetjes met sweet tahini-dressing en gevulde zoete aardappel. Ook de zoetekauwen komen aan hun trekken want in het hoofdstuk ‘sweet tooth’ staan allerlei heerlijke zoetigheden als blondies met chocolade, appeltaart met nectarine en lekkere ijsjes als bubble gum pops.

De auteur heeft ook een hoofdstuk met drankjes opgenomen n het boek. Hier vind je bijvoorbeeld matcha latte, watermelon dream en golden milk. Het boek sluit af met een hoofdstuk ‘On the Side’ en hier vind je allerlei bijgerechtjes voor bij een uitgebreidere maaltijd. Denk aan rodebieten- of summer feeling hummus, daikon-aardappelsalade, lekkere soepjes en pastinaakfrietjes. Er is ontzettend veel aandacht besteed aan de fotografie en styling van het boek en de gerechten spatten dan ook van de pagina’s af. De omschrijving van de recepten is helder, maar voor een aantal ingrediënten zul je misschien wat verder moeten kijken dan de plaatselijke supermarkt.

One Healthy Kitchen‘ is natuurlijk bij uitstek een boek voor vegans en vegetariërs, maar flexitariërs en mensen die zoeken naar een gezonde basis voor hun gerechten kunnen ook prima met dit boek uit de voeten. Voor deze laatste groep geldt dat je hiervoor wel een beetje moet openstaan voor het koken met minder gebruikelijke ingrediënten en je moet niet bang zijn om nieuwe smaken te ontdekken.

Bekijk op bol.com

One Healthy Kitchen – Ellen Charlotte Marie – Lannoo – ISBN 9789401446181 – € 24,99