Zilt is de kort maar krachtige titel van het boek dat Annette van Ruitenburg schreef samen met Ellen van Straten en Sabien Bosman. Annette ken je misschien van Liever Lokaal, zij is verbonden aan Waddengoud als culinair schrijver. Sabien is Waddengoed cateraar en de foto’s uit Zilt komen van Ruth de Ruwe, jawel Waddengoed fotograaf. Ellen van Straten weet alles van het kweken van zilte groenten. Marieke Dekker van IVN Natuureducatie heeft ook een bijdrage geleverd met info over zilte natuur.

zilte groenten

Door klimaatverandering zijn landbouwgronden tegenwoordig zilter en droger. Dus ook in de gangbare teelt is er aandacht om gewassen zouttoleranter en ongevoeliger voor droogte te veredelen.

Zilt combineert 75 recepten met moestuin- en plantenkennis. Er komen meer dan tien soorten aan bod die je zelf in potten en bakken kunt kweken. Want deze groenten gedijen goed op brak water en dat is voor je andere planten schadelijk. Van bekende rucola en Nieuw Zeelandse spinazie tot ijskruid en zeevenkel. de QR codes in het boek brengen je naar filmpjes over kweek, teelt en het koken met zilte groenten.
Extra leuk is het Bag to Nature zadenpakket dat je bij IVN kunt bestellen. Hierin zit alles wat je nodig hebt om vier zilte groenten te kweken; Zomerse Zeeaster, Zilte Zeekraal, Zuivere Zeekool en Stralende Strandbiet. En je kunt daar ook een gratis e-learning volgen.

Maar ook als je geen zin hebt om zelf zilte groenten te kweken is Zilt een heerlijk kookboek. Zeekraal, lamsoor en zeewier is in het seizoen tegenwoordig redelijk goed verkrijgbaar. Tomatentaart is zo’n lekker recept, waarbij de tomaten worden gemengd met zeewier voor extra smaak. Of pesto van strandbiet, tzatziki met zeekraal en gegrilde aubergine. Wist je dat de gebleekte stengels van zeekool smaken naar asperges? En oesterblad een plantaardig alternatief is voor veganisten of mensen die allergisch zijn voor schelpdieren?

Er staan uitdagende recepten in Zilt die wat tijd en moeite kosten om op tafel te zetten, zoals de biet gegaard in hooi en klei of rendang met jackfruit en ijskruid. Dit is slow food: eten dat met liefde, tijd en aandacht wordt gemaakt.
Tegelijkertijd vind je ook eenvoudigere snelle gerechten. Courgette salade met ijskruid en een zilt sausje, lamsoorboter of een mosterdsoep met lamsoor bijvoorbeeld. Alle recepten zijn in principe voor vier personen en zonder vlees of vis. Voorbereiding en bereidingstijd zijn niet apart vermeld dus lees het recept even goed door.

Door de achtergrondinformatie over zilte natuur, de teelt tips en de vele foto’s van de zilte groentesoorten en de gerechten is Zilt een allesomvattend boek voor wie zich wil verdiepen in deze wondere zoute wereld.

Zilt – Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten & Sabien Bosman – Fontaine uitgevers – ISBN9789464040906 – €29,99