We zijn direct van de winter de zomer ingeschoten met volle stranden en een enorme file bij de Keukenhof. Dus Groente op de BBQ komt precies op tijd. In de serie Masterclass krijg je voor een leuk prijsje tips en recepten van specialisten op hun terrein. Julius Jasper tekende al eerder voor barbecue boeken (Simple Smart BBQ en BBQbijbel) maar zijn missie voor meer groenten op de de barbecue kon nog wel een boek gebruiken.

Groente op de BBQ

In Groente op de BBQ passeren de 36 meest voorkomende groenten de revue. Goed verkrijgbaar – in het seizoen- en op twee manieren bereid. Enige basiskennis van koken op kolen wordt wel verondersteld (ik moest opzoeken wat een skillet is) net als het bezit van een barbecue met klep. Een fancy Green Egg of ander merk kamado is niet nodig. Met behulp van icoontjes zie je in een oogopslag of een gerecht vegan, vega, met vis of met vlees is bereid.

Aardappelen in de as leggen heb je als kind vast ook wel eens gedaan. En op Terschelling steekt ieder dorp op 1 mei een stapel in de fik waar dan hele rekjes met aardappelen in gaan. Heerlijk met een biertje in de hand en rook in je gezicht.
Je vindt in Groente op de BBQ verfijnde gerechten zoals asperges met kwarteleitjes en grover geschut zoals een knolselder aan het spit. Iedereen komt aan zijn trekken, van vleesliefhebber die er wel wat groente bij lust tot vegetariërs. Voor veganisten is er iets minder keus vanwege veelvuldig gebruik van boter, kaas en ei. Als extraatje worden we getrakteerd op recepten van condimenten pesto’s, sauzen en sala’s. Soms als marinade en ook als smaakmaker voor erbij. Ik doe een greep: miso dressing, spicy dipsaus, rucola pesto, gefrituurde kappertjes. Heerlijk allemaal.

In principe kun je vier seizoenen vooruit met Groente op de BBQ want in ieder jaargetijde zijn er groenten te vinden. Asperges in de lente, courgette het hele jaar en spruitjes (ja je leest het goed) in de winter. Al met al een aardig kado voor bijvoorbeeld Moeder- of Vaderdag.

Koop bij bol.com

Groente op de BBQ – Julius Jaspers – uitgever Carrera culinair – ISBN9789048847976 – €16,99

Achtergrond cover door Andreas Lischka via Pixabay