De Vietnamese keuken is vaak gezond en licht en vooral heel smakelijk. In Vietnam zijn koken en samen eten belangrijk want koken voor gasten is een manier om een gevoel van geluk en welzijn te delen. De Vietnamese keuken is vaak eenvoudig maar geraffineerd. Het goed combineren van smaken is een must om tot een heerlijke en evenwichtige maaltijd te komen. De uit Vietnam afkomstige Uyen Luu schreef eerder het kookboek My Vietnamese Kitchen. Kortgeleden verscheen Vietnamees. Wat opvalt is de mooie cover. Een prachtige kleurencombinatie van roze, groen en goud. Uyen Luu is ook foodfotograaf en uiteraard zien we dat terug in het boek. Heerlijke smulfoto’s allemaal.

Na een korte inleiding en een bespreking van ingrediënten vallen we direct met onze neus in de boter. Bij het zien van het eerste recept wist ik direct dat ik dit snel zou maken. Langzaam gegaard rundvlees met citroengras, steranijs en wortelgroenten. Maar ja, dan blader je verder en zie je kleverige spareribs met mosterd en marmelade. En de kip met gember en citroen uit de oven. Allemaal vrij simpele gerechten met een overvloed aan smaak. In acht hoofdstukken loodst Uyen Luu ons door een keur aan fijne recepten. In het inkijkexemplaar op Bol.com zie je de titels van de hoofdstukken en een paar voorbeelden van recepten.

Uiteraard zijn alle gerechten aangepast aan de verkrijgbaarheid van ingrediënten. In Vietnam eet men alles wat beweegt. En alles van een dier wordt gebruikt maar dan ook echt alles. Zo ver gaat het boek uiteraard niet. Er wordt uitsluitend gekookt met ingrediënten die we tegenwoordig allemaal kennen en ja, je zult vast naar een goede toko moeten om die aan te schaffen. Waar minder gangbare ingrediënten gebruikt worden zijn deze vaak optioneel of wordt er een alternatief gegeven.

Naast een hele rits fijne recepten worden ook menusuggesties en basisrecepten zoals snel tafelzuur en krokante sjalotjes gegeven. Uyen Luu is blijkbaar ook een ‘no waste’ kok want ze geeft de tip om het pocheerwater van biologische groenten als thee te drinken. Het mag warm of koud zijn. En wie heeft er ooit aan gedacht om thee te zetten van pandanblad? Het kan niet anders dan lekker zijn. Vóór het dankwoord aan het eind van het boek is er nog een pagina feestjes en partijen. Stel je voor dat het weer volop kan. Dan heb je hier wel een lijst met gerechten die niet alleen goed bij elkaar passen maar die ook leuk zijn om samen met je gasten te maken. Een groot deel staat op kamertemperatuur te wachten tot het bord wordt vol geschept maar verse rijstvelrolletjes en sissende crêpes maak je samen met je gasten.
Een voorbeeld van hoe Uyen Luu kookt kun je zien op haar receptenpagina.

Vietnamees is ideaal voor wie zich wil bekwamen in deze smakelijke, frisse en veelzijdige keuken. De receptuur is duidelijk en zeker ook geschikt voor beginners. Een mooi en goed bruikbaar boek.

Vietnamees | Uyen Luu
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461432582