Gek eigenlijk, zo ver rijden is het niet. Ongeveer drie kwartier en dan zitten we in Gent. Als ik XIII Gent mag geloven is dat een hele leuke, hippe en vooral culinaire stad: middeleeuws Manhattan, het Manchester van het vaste land zijn zo maar twee benamingen.

Gent is rock & roll met muzikanten, studenten, kunstenaars en chefs. In 2009 werd hier bijvoorbeeld Donderdag Veggiedag geïntroduceerd en nergens anders in Vlaanderen zijn zoveel biomarkten. De dertien (dat getal is niet voor niets gekozen) geselecteerde chefs in XIII Gent zwemmen graag tegen de stroom in, nemen risico’s en gaan uitdagingen aan. Verder kiezen ze hun eigen weg (Frans, streetfood, bistro of lokaal).

XIII Gent

XIII Gent is samengesteld door 13 chefs op te zoeken op hun eigen (privé) plek. Wat inspireert hen, welke gerechten zijn ze het meest trots op. Verder leverde iedere chef-kok drie recepten aan. Dat zijn niet alleen signatuur gerechten maar ook staff food en comfort eten.

Het boek nodigt uit tot lezen en is tegelijkertijd ook te gebruiken als kookboek met bijna 40 recepten. Door het boek heen krijg je ook nog andere culinaire adressen. Dus hoewel het geen toeristische gids voor Gent wil zijn, krijg je op culi gebied aardig wat insider tips. Niet verwonderlijk want Belgen staan, meer dan de Hollander, erom bekend regelmatig ‘op restaurant te gaan’.

De recepten zijn even divers als de chefs zelf. De signatuur gerechten zijn precies wat je daarvan verwacht. Veel aparte onderdelen zoals de citroentaart van Gilles Bogaert: zanddeeg, citroencrème, vlierbloesemkarnemelkijs, meringue en gebakken witte chocolade. Hiermee  kunnen kookclubs hun hart ophalen. Daarnaast gerechten die de witte brigade zelf eet voordat de service begint. Macaroni van de mama bijvoorbeeld of taco met dorade, smokey salsa verde en passievrucht.

Zo biedt XIII Gent leesplezier want de interviews zijn boeiend geschreven, kijkplezier (door de mooie foto’s van Pieter D’Hoop), kookplezier (of je nu gaat voor de culinaire hoogstandjes of meer dagelijkse gerechten) en inspiratie voor het bezoeken van Gent (maar niet allemaal tegelijk hè).

Koop bij bol.com

XIII Gent – Femke Vandevelde – uitgever Lannoo – ISBN9789401452878 – €29,99

Slider Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay