Het komt niet zo heel vaak voor dat je een kookboek in handen hebt waarvan je rustig kunt stellen dat het een kunst-kookboek is. Tijdloze kunst. Ruim twee jaar lang verscheen de rubriek Lessen in lekkers in het Volkskrantkatern V. Een rij culinaire vakmensen vertelde in die rubriek over hun passie en deelde hun recepten. Dit alles is gebundeld in het boek Lessen in lekkers waarin 13 chefs hun verhaal vertellen en 90 recepten prijsgeven. Het eindresultaat is een ultieme masterclass op papier met de titel Lessen in Lekkers. Wie de kaft van het boek openslaat ziet een bijzondere index in de vorm van kleine foto’s die bij de gerechten horen met het paginanummer erbij. Het uitklapdeel van de kaft kan ook dienen als bladwijzer. Er is goed nagedacht over de vormgeving van dit boek en dat alleen al maakt het bijzonder.

Het boek begint met een voorwoord van Chris Buur, Chef-redactie van de V, het dagelijkse kunst- en cultuurkatern van de Volkskrant. Zit je in een dip? Lees dit voorwoord en je dag klaart helemaal op. Hij legt ook uit waarom de combinatie culinair journalist en schrijver Mac van Dinther en fotograaf Rein Janssen onweerstaanbaar is. En dat blijkt wel uit de rest van het boek. Mac van Dinther legt eerst uit hoe het boek tot stand is gekomen en daarna wordt iedere chef uitgebreid ondervraagd. Na ieder vraaggesprek volgt een paar recepten met ook weer vragen en antwoorden die het gerecht of de cocktail nog aantrekkelijker maken.

De 13 chefs zijn topchefs en je zou wellicht verwachten dat de recepten niet geschikt zijn voor de hobbykok. Dat zijn ze zeker wel. Met een beetje ervaring zijn de gerechten prima te maken en dan zet je ook daadwerkelijk iets bijzonders op tafel. Maar eerlijk is eerlijk, de grote blikvangers in dit boek zijn de foto’s van Rein Janssen. Regelrechte foodart en iedere foto kun je zo inlijsten en aan de muur hangen. Je zou er bijna een tweede exemplaar van dit boek voor kopen. Die foto’s samen met de tekst en de recepten maken het tot een uniek kunst-kookboek. Het ultieme culicadeau. Een blikvanger op tafel. Een bron van inspiratie. Een lust voor het oog en de maag.

Hulde!

Uitgeverij Fontaine – €29,95 – ISBN 9789059567030

Koop bij bol.com