Kate Hawkings is freelanceschrijver en ze heeft een bijzondere belangstelling voor wijnen uit minder bekende streken die gemaakt zijn van minder bekende druivensoorten.
Ze adviseert diverse restaurants met het opstellen van wijnkaarten en importeert wijn uit de hele wereld voor haar klanten. Ze heeft eerder een Engelstalig boek met de titel Aperitif geschreven.

Het kleine boek voor aperitieven is met recht een klein boek. Het formaat is A5 en het is een dun boekje met de recepten voor 50 klassieke cocktails en drankjes.
Het woord aperitief komt van het Latijnse woord aperire wat openen betekent. Een aperitief wekt de eetlust op, stimuleert de smaakpapillen en het is een goed begin van de maaltijd.
Cocktails zijn dus ideaal om jezelf of je gasten voor te zetten voordat je aan tafel gaat.

Veel aperitieven bestaan al eeuwen. Vroeger waren ze bedoeld om de spijsvertering te ondersteunen omdat de voedselhygiëne andere standaarden had dan tegenwoordig. Ze werden gebrouwen door apothekers en kwakzalvers maar ook door geestelijken.

Tegenwoordig bestaan er nog wel de klassieke cocktails maar er is ook een nieuwe trend gaande om minder alcohol te gebruiken door het toevoegen van vruchtensappen of, zoals in het drankje “adonis”, het gebruik van koffiebonen. Het is een drankje dat in 1884 in New York is uitgevonden en vernoemd is naar een Broadway musical. Destijds werden er nog geen koffiebonen in het recept gebruikt maar een drankschrijver (ik kende dit woord nog niet), Richard Godwin, heeft de koffiebonen toegevoegd en het geeft het drankje een heerlijke diepgang.

Het boekje bevat bekende en minder bekende cocktails en drankjes en de indeling is gebaseerd op dranksoorten zoals gin, (mousserende) wijnen, vermout, wodka, rum en andere sterke dranken.

Cocktails zijn bekende en aantrekkelijke vormen van drankjes. Aperitieven zijn vaak wat lichter en prikkelen de smaakpapillen en de verbeelding. Hoewel ik zelf geen drinker ben van alcoholische versnaperingen krijg ik wel een goede indruk en komen bepaalde drankjes me wel bekend voor. Zoals bijvoorbeeld gin-tonic, martini, black-velvet en aperol-spritz. Minder bekende namen zijn First of the summer wine gemaakt met gin, port, tonic en citroensap. Of een Bicicletta gemaakt met campari, witte wijn en bruiswater.

Het kleine boek voor aperitieven is een leuk en betaalbaar boekje voor de cocktailliefhebbers en zeker ook om cadeau te geven. En dat is fijn met de feestdagen in het vooruitzicht.

Het kleine boek voor aperitieven | Kate Hawkings
Good Cook | € 12,95
ISBN 9789461432872