Een Perzische schone glimlacht een boek vol naar je. Dat vrolijkt zelfs een winterse stormbui op. Deze schone heet Sepideh Sedaghatnia en heeft een eigen wijn- en gastrobar in Antwerpen. Dit nadat ze jarenlang als top sommelier heeft gewerkt. Zij is geboren in Iran en woont sinds haar 17e in België. Opgroeiend met de wijsheden en genezende krachten van kruiden en volwassen wordend in het westen voelt  Sedaghatnia de wens om te laten zien welke mooie combinaties daarbinnen mogelijk zijn. Zo ook de combinatie van eten met wijn: 69 Food & Wine affairs.

Voordat er combinaties gemaakt kunnen worden, moet je eerst de basis beheersen. De basis van de Perzische keuken. De eerste zes hoofdstukken, van de zeven, gaan over de producten die in deze keuken worden gebruikt.
Het eerste hoofdstuk lijkt bijna op het oude kruidenboek van oma: koriander helpt tegen wondjes in je mond en zo helpt sesamolie bij een blaasontsteking. Maar dan dus een oosters kruidenboek.
In de hoofdstukken erna worden groenten en fruit, noten en granen, peulvruchten en vlees en vis behandeld. Zo leer je dat rabarber je libido verlaagt en dat er naast de bekende geit en lam ook kameel wordt gegeten.

Het zevende hoofdstuk, het tweede deel van het boek, zijn de recepten. De foto’s zijn mooi en verleidelijk, de recepten zijn duidelijk met hier en daar een persoonlijke tip van de auteur ‘ Tip Sepi’ en alle bekende  gerechten komen voorbij. Denk aan falafel, hummus en lamsstoofpotjes. Maar je kunt je ook laten verrassen door bijvoorbeeld mooie visgerechten. Bij elk recept wordt vertelt hoe het gerecht in de Iraanse keuken wordt toepast.

En dan de wijn! De wijn komt namelijk prominent voor in de titel, dus laten we daar eens naar kijken. Er is geen apart hoofdstuk over wijn dus wanneer je denkt iets te gaan leren over de smaakcombinaties tussen wijn en gerechten kom je (gedeeltelijk) bedrogen uit.
Waar kom je de wijn dan tegen? In het zevende hoofdstuk bij de recepten staan in aparte kaders ‘wijntips’. Kort en krachtig. Op de achterflap van het boek staat dat Sedaghatnia in haar eerste boek ’69 dingen die je altijd wilde weten over wijn’ meer haar topsommelier-kunde laat zien. Bij het maken van dat boek miste zij echter erg de ruimte om haar kennis van de Perzische keuken te kunnen delen. Daarvoor is dit boek geschreven.

De titel is dus wat misleidend, maar het doel is zeker behaald: een mooi boek over de Perzische keuken.

69 Food & Wine affairs – Sepideh Sedaghatnia – Uitgever: Lannoo – ISBN 978 94 014 2377 9 – €29,99

Bekijk op bol.com