Authentieke Italiaanse recepten
Pasta. Wie houdt er niet van? Het is vaak een troostrijk bordje eten. Het doet een mens goed. Pasta heeft ook de wereld veroverd. Met eenvoudige bereidingen, met verfijnde smaken, in luxe uitvoeringen, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan met pasta gegeten worden. Daarom zijn er ook zoveel kookboeken die puur over pasta gaan. Dit boek is daarop geen uitzondering. Behalve dat het recepten zijn die hun oorsprong vinden in verschillende boeken uit De Zilveren Lepel-serie. En De Zilveren Lepel is al heel lang het meest geliefde kookboek van Italië.
In deze editie, met niet een zilveren lepel op de cover maar een lepel van spaghetti, vind je 300 authentieke pastarecepten. Het boek is onderverdeeld in pastasoorten. Er worden twee hoofdcategorieën aangegeven: droge en verse pasta. Die worden in vier soorten onderscheiden. Droog in lang en kort en vers in ongevuld en gevuld. Alle pasta’s zijn in deze vier categorieën te rangschikken. Simpel toch? Voor beide hoofdsoorten worden kookvoorschriften gegeven. Voor droge pasta krijg je aanbevolen hoeveelheden per persoon, afhankelijk of je de pasta voor een eerste of twee gang gebruikt. Voor verse pasta is er een basisrecept voor het pastadeeg, kooktijden en bijvoorbeeld een bewaaradvies.
Wist je trouwens dat die kooktijden pas eind 19e eeuw een beetje in de buurt kwamen bij de korte tijden die we vandaag aanhouden? In 1450 was de advieskooktijd voor pasta nog 2 uur! Tegenwoordig vinden we beetgaar, al dente, lekkerder. Overgare pasta is echt niet smakelijk.
Alle recepten zijn voorzien van icoontjes die uitgelegd worden in de legenda: vegetarisch, veganistisch, zuivelvrij, nootvrij, dertig minuten of korter, vijf ingrediënten of minder. Zo zie je in één oogopslag of dit een recept voor jou is.
Het is bijna ondoenlijk om voor alle vier de soorten pasta een voorbeeldrecept te noemen, omdat de keuze reuze is. Toch doe ik hierbij een voorzetje, al is het maar om je lekker te maken. Zelf maakte ik in de categorie ‘lang en droog’ de Spaghetti met verse kruiden en courgette. Steeds weer word ik getroffen door de Italiaanse eenvoud der dingen: geen saus, geen ui, geen knoflook. Alleen drie soorten kruiden en plakjes courgette. Puur. Een eerlijk en heerlijk bordje eten. Een zo mogelijk nog simpeler recept, waar alle zes de icoontjes bij staan, is Spaghetti met zwarte olijven en citroen. Echt, je bent geen 10 minuten bezig.
Wil je het ingewikkelder maken? Timbaal van gevulde conchiglioni is een recept voor jou: boter, ui, kalfsgehakt, kipgehakt, wijn, truffel, ham, kippenlevertjes, slagroom, emmentaler kaas, conchiglioni en bijna twee uur is alles wat je nodig hebt voordat het op tafel staat.
In de categorie ‘vers en ongevuld’ tref je onder andere een recept van Stracci met kreeft. Stracci zijn als het ware kleine, onregelmatig gesneden lasagnevelletjes. Dit als drager van kreeft, verse kruiden en venkel, geeft een prachtig luxe maaltijd.
Minder luxe, maar liefdevol zelfgemaakt, in de serie ‘verse pasta gevuld’, is Ravioli met een vulling van groente en kaas. Je maakt het pastadeeg zelf, je maakt de vulling en brengt het samen. Na het koken overgiet je de ravioli met salieboter. Ruik je het al?
Het zal duidelijk zijn: dit boek staat boordevol heerlijke pastarecepten. Van simpel tot ingewikkeld, van snel tot uitvoerig, maar altijd lekker. Bij elk recept staat ook steeds de Italiaanse naam van het gerecht en bij elke pastasoort staat een korte uitleg over de geschiedenis, de vorm, de streek van herkomst en het gebruik.
Het boek heeft soms een beetje hulp nodig om open te blijven liggen, maar heeft wel een leeslint. De fotografie is eenvoudig en lang niet alle gerechten worden vergezeld van plaatjes. Is dat een gemis? Naar mijn mening niet. Hoeveel bordjes pasta kun je hebben. Pasta met paddenstoelensaus of pasta met walnootsaus geven niet echt heel gevarieerde foto’s.
De Zilveren Lepel Pasta is een mooi standaardwerk en maakt veel pastakookboeken overbodig. Echt een kookboek voor de liefhebber. En wie is dat nu niet?
De Zilveren Lepel Pasta
Unieboek Spectrum |€29,99
ISBN 9789000396160
Vertaling: Jacques Meerman