Voedsel voor je geestWe hoeven Jonathan Klaassen vast niet voor te stellen. Wie hem nog niet kent kan alles over hem en zijn werk lezen op zijn website.
Je zou hem een no-nonsens diëtist, voedingscoach en gelukkig ook schrijver kunnen noemen. Waar andere diëtisten soms achter een hype aanrennen (denk aan koolhydraatarm, suiker etc.) maak je Jonathan helemaal niks wijs. Hij bedenkt het allemaal niet zelf maar zoekt alle beweringen die rondgaan in voedselland tot op de bodem uit en baseert zijn mening op wetenschappelijk onderzoek en het gebruik van gezond verstand. Zijn missie: orde scheppen in de verwarrende wereld van voeding en je alles leren over gezonde voeding. In zijn boek “Voedsel voor je geest” maakt Jonathan korte metten met veel bekende voedselhypes en tegenstrijdige beweringen.

Het boek is opgedeeld in vier delen. Deel 1 begint met een lijst met wat er allemaal in ons eten zit. Korte stukjes over eiwitten, koolhydraten, vetten, alcohol etc. Duidelijke informatie over wat, hoe en waar.  Wat is het. Heb je het nodig en waarom.

Dan volgt deel 2. De hypes!  Jonathan begint gelijk goed met “Tegen E-nummers zijn slaat echt nergens op”. Zo, de toon is gezet. Er komt een hele rij hypes, tegenstrijdigheden en misverstanden voorbij. Suiker, kokosvet, brood, aspartaam, schijf van vijf, pure chocola, light frisdrank, koolhydraten en ga zo maar door. Ieder hoofdstuk heeft dezelfde indeling. Eerst uitgebreide tekst en uitleg over de hype met de nodige onderbouwing waarom de hype onzin is. Ieder stuk sluit af met een kleine samenvatting. Alles logisch en in heldere bewoordingen. Het is zeker niet allemaal negatief. De schijf van vijf krijgt vaak kritiek maar dat vindt Jonathan dan weer niet juist. Uiteraard legt hij uit waarom.

Deel 3 is kort maar krachtig en gaat over diëten en waarom je die vooral allemaal van tafel in de prullenbak moet vegen en ook krijg je antwoord op de vraag hoe je dan wel moet afvallen. Verplicht leesvoer voor iedereen die op een verstandige manier gewicht wil verliezen.

Deel 4 bevat het 7-stappenplan om gezonder te eten. Een echt stappenplan en wie slim is doet wat er staat. Stap voor stap. Het is ook allemaal niet in een week tijd fout gegaan. Probeer dan ook niet morgen al gelijk een heel ander eetpatroon te hebben. Rustig aan is het devies. Jonathan legt heel duidelijk uit hoe je dat aanpakt. Of je nu wilt afvallen of gewoon gezonder wilt gaan leven, het kan allemaal. Het is voor de rest van je leven dus waarom haasten?

In een wereld waar zo ongeveer iedere week wel weer een nieuwe voedselhype de kop opsteekt is dit boek een verademing. En natuurlijk gaat het Jonathan niet lukken om echt verstokte hype-volgers op andere gedachten te brengen. Die blijven hun levenswijze en adviezen vast en zeker gewoon de wereld in slingeren. Maar voor alle mensen die zich regelmatig afvragen hoe het nou allemaal echt zit en die goed geïnformeerd willen worden is dit boek een absolute aanrader. In het inkijkexemplaar zie je de inhoudsopgave en een voorproefje van twee hoofdstukken. Koop dat boek!

Bekijk op bol.com

Voedsel voor je geest – Jonathan Klaassen – Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024582358 – €20,–