Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Het boek Tapas van Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels is, zoals zij zelf ook in het voorwoord zeggen, naast een kookboek ook een verhalenboek, een fotoboek en een reisgids.
Ik kan daaraan toevoegen dat het ook een boek is over liefde. Nu niet snel wegzappen omdat je denkt dat dit een zoetsappige recensie gaat worden. In het geheel niet.
De liefde tussen Janneke en Edwin is geen geheim. Dus daar hoeven we het niet over te hebben. Wat zij ook samen delen is de liefde voor eten en koken, de liefde voor Spanje en de liefde voor schrijven.
Gooi dat alles in een grote pan en roer goed door elkaar. Wat krijg je dan? Een geweldig fijn boek!

Je ziet aan alles dat ze het boek Tapas samen hebben gemaakt en dat er geen sprake is geweest van een strakke taakverdeling. Zo van de een doet het schrijfwerk en de ander duikt de keuken in. Niks ervan. Nu zal het vast zo zijn dat de kennis van Spanje wat meer bij Edwin vandaan is gekomen want hij woont er niet voor niets al 36 jaar. In de mooie en smakelijke verhalen worden we getrakteerd op belevenissen en wetenswaardigheden over het Spanje dat de meeste toeristen misschien (nog) niet kennen. Het is het dagelijkse leven dat draait om lokale producten die met kennis van zaken omgetoverd worden tot smakelijke gerechten. Het gaat over horecagelegenheden waar je direct aan een tafel wilt aanschuiven. Over geschiedenis die de kennis over het heden begrijpelijker maakt.

In de 167 pagina’s reizen we van oost naar west en van noord naar zuid. We bezoeken streken, dorpen en steden. Iedere plek heeft zijn eigen bijzonderheden en verhalen. En uiteraard zijn er de recepten die soms aansluiten bij het verhaal maar soms ook niet. We zien bekende gerechten zoals bijvoorbeeld Patatas Bravas en Albóndigas maar dan wel op de echte Spaanse manier. Veel gerechtjes zijn authentiek en komen zo uit de Spaanse keuken. Weliswaar zullen de meeste tapas ons wel bekend voorkomen maar het zijn geen hapjes die je normaal gesproken iedere week op tafel zet. In de verhalen en recepten vind je tips en trucs zoals het raspen van tomaten. Daar maak je vast direct een gewoonte van. Simpele hapjes worden bijzonder door de manier waarop je ze maakt. Zo komen hier regelmatig champignons met knoflook en peterselie op tafel maar volgens het recept uit Tapas gaan de ingrediënten in een andere volgorde de pan in dan wij gewend waren.

Het is vast geen straf om de tafel vol te zetten met tapas volgens de recepten uit dit gelijknamige boek en dat als hoofdmaaltijd te beschouwen. Niet alles tegelijk maar een lange avond in Spaanse sferen en dan regelmatig weer een nieuwe tapas serveren. Bij ieder recept krijg je ook nog een wijntip.
Tapas is typisch zo’n kookboek waar je heel lang plezier van zult hebben. Steeds weer komt het uit de kookboekenkast om nog eens dat ene verhaal te lezen (en vooruit, die volgende dan ook nog maar een keer) en weer eens lekkere hapjes te maken of in te plannen. Met de feestdagen voor de deur heb je over inspiratie zeker geen zorgen meer. Wel is een waarschuwing op zijn plaats als je aan Tapas begint. Ik ben nooit in Spanje geweest en zal er zeer waarschijnlijk ook nooit komen maar na het lezen van Tapas heb je heimwee naar een land waar je nooit geweest bent. Of, als je het wel kent, direct weer naar terug wil. Een in alle opzichten heerlijk boek voor iedereen.

Tapas | Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels
Uitgeverij Brandt | €27,50
ISBN 9789493319103