Tom Kerridge is een chef van Michelin-niveau met een tv programma op de BBC. In dit programma probeert de chef mensen te stimuleren gezonder te eten en af te vallen. En daar hoort natuurlijk een boek bij: Afvallen met Tom Kerridge. Ik ben niet zo’n fan van dieetboeken, maar het is nou eenmaal januari en dan wordt de kookboekenmarkt overspoeld met dieetboeken. 

Afvallen met Tom KerrridgeNou is het natuurlijk wel zo dat het ene dieetboek het andere niet is. Diëten die aanzetten tot allerlei extremen zijn sowieso niet aan mij besteed, maar het principe ‘als je wilt afvallen, moet je minder (calorieën) eten’, tsja … daar valt weinig tegenin te brengen. Om gewicht te verliezen moet je nou eenmaal meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Boeken die daar handvatten voor bieden, daar heb ik veel minder moeite mee.

Tom Kerridge is een ervaringsdeskundige, heeft zelf gekampt met zwaar overgewicht en is de strijd tegen de kilo’s aangegaan in het belang van zijn gezondheid. Een strijd die veel mensen kennen. In het eerste deel van dit boek vind je allerlei tips van de chef. Een belangrijke manier om van het proces van afvallen een succes te maken is – volgens Tom Kerridge – om je te focussen op voedsel dat je wel mag eten en niet op alles wat je niet mag eten. Een beetje een dooddoener, maar in alle eerlijkheid: in dit boek vind je genoeg recepten die je daarbij helpen. Lekkere en toegankelijke recepten ook. Geen gekkigheid met alleen maar sla en wortels en kip maar gerechten met gevarieerde groenten en echt vlees.

Zo staat er een eenlaags lasagne in die 495 calorieën per portie levert en die er echt lekker uitziet. Verder gerechten als bijvoorbeeld chili con carne die 720 calorieën per portie levert, maar als je de tortillachips weglaat, eet je slechts 480 calorieën. Andere voorbeelden zijn: lamsdöner, gevulde paprika’s, biefstuk stroganoff en kip tikka masala.

Dit boek bewijst dat je – ook als je wat gewicht kwijt wilt – je heel lekker kunt eten. Je moet alleen je hoeveelheden aanpassen. Het zal het proces van afvallen niet makkelijker maken, want laten we eerlijk zijn: gewicht verliezen is moeilijk en absoluut niet leuk. Met de gerechten uit dit boek kun je het voor jezelf misschien wel een beetje aangenamer maken.

Bekijk op bol.com

Afvallen met Tom Kerridge – Uitgeverij Veltman – ISBN 9789048316953 – € 27,50