Wie nog niet eerder gehoord heeft van ‘Pinch of Nom’ moet maar snel eens een kijkje nemen op de (Engelstalige) website van deze groep.  Inmiddels is het een hele grote groep geworden. Met zo’n anderhalf miljoen volgers is ‘Pinch of Nom’ een belangrijke speler op het gebied van gezond eten en als gevolg daarvan gewicht verliezen.

De methode ‘Pinch of Nom’ is geen dieet. Je mag alles eten. Ja, ook koolhydraten en dingen als chocola. Toegegeven, de zoete gerechten worden gemaakt met zoetstof maar dat kun je altijd zelf aanpassen als je wilt.
Wat is de methode ‘Pinch of Nom’ dan wel? Het is een verzameling recepten die allemaal veel lichter en wat kleiner zijn dan wat er meestal op tafel komt zonder dat het ten koste gaat van de smaak en het eetplezier. Echt streng is ‘Pinch of Nom’ ook niet want eens per week is er de ‘wekelijkse verwennerij’.

Er zijn recepten voor speciale gelegenheden maar ook recepten voor een doordeweekse maaltijd die snel op tafel staat. Alle recepten zijn uitgebreid getest door een speciaal team bestaande uit leden van de facebookgroep. Als je lichter en minder wilt eten dan ontkom je er niet aan om af en toe een magere variant te kiezen van een ingrediënt.
Bij ieder gerecht staat het aantal kcal per portie. Eigenlijk moet je geen kcal tellen. Het zegt namelijk weinig over hoe gezond een maaltijd is en het kan al snel een beetje een obsessie worden. Bovendien is met geen mogelijkheid te zeggen hoeveel kcal je per dag nodig hebt. Er zijn wel rekensommen die dat uitrekenen maar het is ook afhankelijk wat je op een dag doet.

Er zijn genoeg mensen die graag een paar kilo (of meer) kwijt willen. En zoals we inmiddels allemaal wel weten zijn er diëten die als gevolg hebben dat je op de lange termijn juist aankomt. Het is veel beter om langzaam af te vallen door kleine veranderingen in je eetpatroon. En dat geeft ook meer succes op de lange termijn. Lees bijvoorbeeld wat de Consumentenbond daarover heeft geschreven.

Het boek ‘Pinch of Nom’ is een uitstekende verzameling recepten van lichtere gerechten. Je kunt de recepten gebruiken als inspiratie en je hoeft heus niet iedere dag uit het boek te koken. Maar zet je regelmatig zo’n lichtere maaltijd en iets kleiner portie op tafel dan ga je dat zeker merken.

Gooi alle rare dieetboeken maar weg en eet voortaan volgens de methode van ‘Pinch of Nom’.

Pinch of Nom – Kate Allinson & Kay Featherstone – Uitgeverij Scriptum – ISBN 9789463191869 – €22,99