“Nou dat is ook niet veel soeps” zeggen we als iets tegenvalt. Dat geldt gelukkig niet voor veel soeps van Rebecca Woods. De Engelstalige versie kwam vorig jaar uit onder de titel Nourish Soups. Rebecca is foodstylist en receptontwikkelaar voor onder meer BBC Good Food.

Met soep kun je alle kanten op; als ultiem comfort food na een gure herfstwandeling, als licht avondmaal, als chique voorgerecht en zelfs koud op een warme zomerdag. Zoals Rebecca zegt in haar inleiding: “soep heeft gewoon een unieke nostalgische kracht die je niet alleen fysiek maar ook mentaal met beide benen op de grond zet”.

veel soeps

In veel soeps staan maar liefst 60 verschillende maaltijdsoepen voor ieder seizoen. Na een aantal tips over kooktijden en gebruik van bindmiddelen, volgen drie basisrecepten voor bouillon. Bouillonblokjes worden in de ban gedaan maar als je erg weinig tijd hebt dan raadt Rebecca potten kant-en-klare bouillon of fond aan.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna nooit zelf bouillon trek maar met de drie basisrecepten voor vlees-, vis- en groentebouillon zou ik eigenlijk niet weten waarom niet. Je kunt een grote portie maken en invriezen voor later gebruik.
Smaakmakers volgen de basisrecepten voor bouillon op. Croutons, noten en zaden, salsa verde en crème fraîche kunnen een soepje net wat interessanter maken. De recepten voor de smaakmakers vind je bij de diverse soepen (en niet apart in het register, dus dat is even zoeken).

Grofweg drie delen telt veel soeps: licht en verfrissend, stevig en gezond en als laatste romig en troostrijk. De soepen zelf komen van over de hele wereld. Creoolse visstoofpot gebroederlijk naast Hongkong-kippensoep en Koreaanse bibim ontmoet minestrone. Aan vegetariërs en veganisten is gedacht evenals aan mensen die lactosevrij moeten eten. Zij vinden genoeg recepten zonder dieren of zuivel in veel soeps.
Sommige bereidingen kosten wat meer tijd zoals de bouillon van lamsschenkels, maar eigenlijk is het meeste werk het afwegen en snijden van de ingrediënten. Die ingrediënten vind je meestal gewoon in de supermarkt op wat uitzonderingen na (pintobonen, gerookte schelvis, Poolse worst en rode rijst zijn lastiger te krijgen).

Al met al is veel soeps een boekje waar je blij van wordt. Je kunt een heel jaar lang iedere week een andere maaltijdsoep op tafel zetten met soepen die uit alle windstreken afkomstig zijn.

Koop bij bol.com

Veel soeps – Rebecca Woods – uitgever Spectrum – ISBN9789000367207 – € 16,99

Achtergrond cover Steve Buissinne from Pixabay