Voor me ligt een zeer groot formaat kookboek met een zachte kaft. Op die manier komen de prachtige foto’s in Heerlijke chaos nog beter tot hun recht. Niet verwonderlijk want Simone van den Berg is foodfotografe van beroep. Sinds tien jaar houdt ze zich hier fulltime mee bezig, naast het bijhouden van haar populaire blog simoneskitchen. Samen met partner in crime Alexandra Schijf deelt ze haar kennis gul met foodbloggers die net zulke mooie foto’s willen leren maken, onder andere via de cursus Foodfotografie & styling.

Niet alleen de afmetingen van het boek zijn anders, ook de indeling is lekker eigenwijs. Chaos en wispelturigheid kenmerken Simone’s leven (haar eigen woorden) en ook haar eetpatroon wisselt nog al eens. Dat kan van allerlei factoren afhangen: veel of juist weinig tijd of geld, gezond versus rijk aan ‘foute’ ingrediënten om maar eens een paar te noemen. Je vindt recepten die bij elkaar horen in de categorieën Slow, Rijk, Feest, Snel, Vloeibaar, Brood, Gezond, Blut en Erbij. Voor ieder wat wils dus.
We starten met Slow: gerechten die de tijd nodig hebben. In Rijk vind je recepten die niet geschikt zijn voor bangeriken, want vol suiker en/of vet. Denk aan een sticky & sweet Coca-Cola kip, Mexicaanse enchilada’s met pure chocola of een gemarmerde chocoladepavlova met noten.
Feest -de naam zegt het al- staat vol met feestelijke recepten, maar dan wel zonder stress want grotendeels voor te bereiden en met stylingtips van Alex. Het hoofdstuk Snel zal ook veel mensen aanspreken met gerechten die in een kwartiertje op tafel staan zoals Citroen-pepernoedels, tomaten-paprikasoep of een stokbroodje met zelfgemaakte eiersalade. Sapjes liefhebbers komen aan hun trekken in Vloeibaar maar ook aan de thee en koffieleuten is gelukkig gedacht. Wat dacht je van Halloweenkoffie (met pompoenpuree!)?
Simone is een broodmeisje en deelt dus ook een aantal broodrecepten met ons. Het Snelle pittige brood uit de koekenpan gaan we zeker uitproberen net als de knoflook-naan. In het hoofdstuk Gezond vliegen de boekweit, havervlokken, bloemkool als pizzabodem en kokosolie je ineens om de oren. Gelukkig volgt daarna het hoofdstuk Blut; lekkere recepten zonder poespas en met oog voor de portemonnee. Erbij is een fijne afsluiter: zelfgemaakte mayo variaties, chutney en harissa om maar wat te noemen. En een boek van Simone is niet compleet zonder fotografie tips dus die krijg je als toegift in het hoofdstuk Tot slot.

Door de verrassende indeling is het niet altijd even duidelijk of een gerecht als hoofd- of bijgerecht is bedoeld, hoewel de hoeveelheden wel een indicatie geven. Zoet en hartige recepten staan vrolijk door elkaar, zoals het in een heerlijke chaos betaamt. De recepten zijn niet echt moeilijk of hoogdravend en hebben een hoog Jamie gehalte. Je krijgt zin om de keuken in te duiken!

Nieuw Amsterdam – €29,99  -ISBN 9789046821305

Koop bij bol.com