Francis Kuijk hoeven we niet meer voor te stellen. Ze haalde in 2016 de finale van Heel Holland Bakt en is de eigenaar en motor achter Francis bakt & kookt.
Haar vierde kookboek Manis ligt nu in de winkels. Een bakboek met een Indische inslag. In haar vorige boeken vonden we ook al wat baksels en op sommige komt ze in dit boek terug met wat variaties.
Zoals we al zagen in Basisboek Indonesisch en Bersama kookt en bakt Francis authentiek Indisch met een eigen twist. Daar hoef je niet van te schrikken want alle ingrediënten die ze gebruikt zijn goed verkrijgbaar in een toko of online. Ze legt ook uitgebreid uit over welke ingrediënten het gaat en geeft, als dat kan, alternatieven.

Het toeval wil dat ik al een tijdje in een bakperiode zit. Lekker bakboeken doorspitten en van alles en nog wat proberen. En dan kom je er na verloop van tijd achter dat er toch wel veel hetzelfde is in al die boeken. Als je aan dat gevoel wil ontsnappen en echt eens iets anders wil proberen dan is Manis een boek voor jou. Laten we eerst eens kijken naar de hoofdstukken. Achtereenvolgend zien we Cake en cakejes, Koek en koekjes, Snacks, Snoep en als laatste Desserts en feestelijke lekkernijen. Het eerste recept is al direct raak want we beginnen met een spekkoek tiga rasa. Een grote spekkoek in drie kleuren. Dat levert niet alleen een fijne smaak op maar hij is ook prachtig om te zien. Zie ook het inkijkexemplaar. Heel bijzonder is ook de bika ambon. Een honingraatcake die in een pan op het fornuis gebakken wordt. Normaal gesproken is dit recept in de oven nogal lastig te maken maar daar heeft Francis iets op gevonden. Dus ook jij kunt deze prachtige cake vast en zeker bakken.

Francis is gek op pandan. Je komt het veel tegen in de recepten. Ze geeft ook een methode om zelf pandanextract te maken. Heel makkelijk dus de volgende keer dat je in de toko bent vers pandanblad meenemen. Iets minder makkelijk is de kue nenek tape. Een oma cake met tapé. Tapé is gefermenteerde cassave maar hoe je daaraan komt of hoe je dat maakt vind ik nergens terug.
Wat we wel lezen is hoe je spekkoekkruiden maakt en die worden in een aantal baksels gebruikt. Zoals bijvoorbeeld in de spekkoek crumble brownie, de spekkoekjes en in de koffie-spekkoek-likeurtaart.

De pai susu mudah zijn gemakkelijke puddingvlaaitjes die lijken op de Portugese pastel de nata maar dan een Indische variant. Je zou ze zo van de foto willen snoepen. Bij sommige recepten, zoals bij het matahari breekbrood gevuld met sereh-banketbakkersroom, zien we kleine stap voor stap foto’s die precies laten zien hoe je het maakt. Het eindresultaat is een spectaculair breekbrood. In de praktijk zal ik niet alles uit dit bakboek maken maar wel veel meer dan uit andere bakboeken. De gula djawa fudge kun je niet overslaan en dat geldt voor meer recepten. En als er iets te vieren is dan vind je in het hoofdstuk Desserts en feestelijke lekkernijen altijd wel een recept dat bij de gelegenheid past. Voor wie dol is op bakken en op de Indische keuken is Manis een aanrader.

Manis | Francis Kuijk
Good Cook | €25,95
ISBN 9789461432728