cover veganHoly! Dit is een groot boek. En zwaar en veel tekst en bijna geen foto’s. Het lijkt wel de bijbel voor de veganistische keuken. Vegan van Jean-Chrisian Jury.

Neem even de tijd om over de eerste schrik heen te komen. De schrik van de enorme hoeveelheid recepten die je in een keer in je hand hebt. Correctie- voor je op tafel hebt liggen, want dit boek is echt te zwaar om in één hand te houden. Pak iets te drinken en begin rustig te bladeren.

Dit kookboek is, naast dat het compleet is, erg verrassend. Jury weet alles af van de veganistische keuken en kookt al jaren lang professioneel. Sinds 2007 heeft hij een restaurant in Berlijn waar biologische, veganistische en rauwe voeding en wijn op de kaart staan. Op het gebied van rauw voedsel heeft hij een keten van restaurants over de hele wereld.

Zowel in zijn restaurants als in dit kookboek wil Jury veganistisch eten zo presenteren dat het geschikt is om te serveren in een van de betere reguliere restaurants. Je vindt in dit boek dus geen groene sapjes in alle kleuren van de regenboog, maar originele recepten met soms best wel een lange ingrediëntenlijst.
De recepten zijn wel toegankelijk, kort en duidelijk geschreven. Dat maakt dit kookboek ook geschikt voor de beginnende kok. Daarnaast is dit boek natuurlijk leuk voor een beginnende veganist, maar ook voor de vleeseters onder ons biedt dit boek zoveel inspiratie om op een gezonde en unieke wijze je kookrepertoire uit te breiden.
Voor de reeds jarenlange veganist biedt deze ‘bijbel’ ook van alles: recepten van gastchefs van wel twee pagina’s lang en alle veganistische recepten van over de hele wereld. En dat is wat dit boek uniek maakt!

De hoofdstuk indeling is traditioneel, maar er komen recepten uit 145 (!) landen aan bod. Zo heb je een pagina in het hoofdstuk Voorgerechten waarop springrolls uit de Filipijen staan naast zoete wortel met kardemon uit Saoedi-Arabië en Portobellocarpaccio met sinaasappeltartaar uit Australië.
In het hoofdstuk Soepen staan Jeneverbessensoep uit Zwitserland, Linzen-pompoensoep met miso uit Japan, gazpacho met groenten uit Portugal en Pikante Paddenstoelensoep uit Cambodja bij elkaar. Hoe verrassend, hoe leuk. En zo gaat dit boek ruim 400 pagina’s door. Een inspiratiebron voor een hele lange tijd.

Achterin staan vier hele duidelijke registers waar je dit alles, op welke manier dan ook, weer terug kunt vinden.

Vegan – het kookboek – Jean-Christian Jury – Uitgever: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum – ISBN 9789000353248 – €39,99

Bekijk op bol.com