Vers van 't veld van Agnes GoyvaertsOndanks het feit dat het boek Vers van ‘t veld voornamelijk gericht is op producten en verhalen van Vlaamse kwekers is het ook voor Nederlanders een interessant boek om te lezen want tja, of je nu iets in Vlaanderen verbouwt of in Nederland, dat maakt dan ook weer niet zo veel uit. En de passie waarmee de kwekers in dit boek hun verhaal doen is voor iedereen lezenswaardig. De onvolprezen Agnes Goyvaerts schreef een jaar lang de rubriek ‘Van Veld naar Vuur’ in De Morgen Magazine. Samen met fotograaf Heikki Verdurme trok zij een jaar lang door Vlaanderen. Zij vonden dat de verhalen een langer leven mochten hebben dan alleen in de krant en hebben ze daarom herzien, aangevuld en gebundeld in dit boek.

Bij kwekers denk je wellicht al snel aan groente en uiteraard komen die ook aan bod. Maar verrassend zijn toch de maker van Walnootolie en de Wijnboer, ansjovis uit Bergen op Zoom en varkens met krulletjes die Mangalica heten. Wie wist nou dat er in de Kempen  saffraankrokussen geplant zijn en dat daar mooie saffraan vandaan komt. Ook de escargotkweker komt aan het woord evenals de maker van geitenkaas. Mozzarella wordt gemaakt en de vergeten groente Crosnes gekweekt.

Naast al die mooie en boeiende verhalen zien we de prachtige foto’s en krijgen we als kers op de taart van iedere kweker drie overheerlijke recepten. Chocoladewafels met vers fruit en Salade met bramen en stilton. Wat dacht je van Spitskool en gekonfijte eendenbout of Vanille-ijs en walnootcrumble met walnootolie? Uiteraard zijn er ook vlees- en visrecepten. Loempia van ossenstaart en Ansjovis met tomaat en mozzarella. Salade van lamsnek en Berloumi (de Vlaamse versie van Halloumi) met venkel. De recepten zijn gemaakt door de topchef Broes Tavenier van ‘t Vijfde Seizoen in Aalter die ze omtoverde tot kunstwerkjes. Niettemin goed maakbaar voor iedere hobbykok.

Teveel om op te noemen dus. Van alle kwekers krijgen we de adressen en websites zodat je altijd verder kunt kijken om nog meer informatie te vergaren. Agnes Goyvaerts schrijft zeer smakelijk maar dat kun je verwachten van iemand die meer dan 20 jaar culinair journalist is en meerdere boeken heeft geschreven. Ook Heikki Verdurme heeft zijn sporen verdiend als foodfotograaf en hobbykok.
Samen hebben zij een geweldig boek afgeleverd.

Bekijk op bol.com

Vers van ‘t Veld – Agnes Goyvaerts en Heikki Verdurme – Uitgeverij Terra Lannoo – ISBN 9789401443920 – €24,99