Bij een stoofschotel denk je al snel aan vlees of vis. Maar dat is achterhaald want er zijn genoeg stoofschotels met groente. Denk ook aan peulvruchten die het uitstekend doen in een lekkere stoof.

Het recept van Bloemkool Provençale komt uit de Stoofbijbel van Julius Jaspers. Lees hier de recensie van het boek. En je kunt het van tevoren maken en later verwarmen.

Een heerlijke saus om bijvoorbeeld bloemkool in te garen, maar dat kan ook met champignons, of venkel!

Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 3 takjes tijm
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 blaadjes laurier
  • 250 ml droge witte wijn
  • 250 g tomaatblokjes (blik)
  • 1 biologische bloemkool* in roosjes, de stelen in plakjes
  • 1 l groentebouillon
  • 5 takjes platte peterselie, alleen de blaadjes, gesneden
  • 6 takjes basilicum, alleen de blaadjes, gesneden
  • 12 zwarte olijven, ontpit en gesneden
  • 1 citroen, sap en rasp
  • zout en peper
  1. Verwarm de olijfolie in de stoofpan en fruit de ui zachtjes.
  2. Voeg tijm, knoflook en laurier toe en bak nog 3 minuten door.
  3. Voeg witte wijn en tomaat toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten inkoken zodat het merendeel van de alcohol goed verdampt.
  4. Voeg bloemkool en bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Stoof de bloemkool in een minuut of 8 gaar.
  5. Haal de bloemkool en laurier uit de saus en zet apart. Laat de saus nog 10 minuten inkoken en voeg dan peterselie, basilicum en olijven toe. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  6. Serveer de bloemkool direct met de saus of laat afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur of 20 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven en rasp er wat citroenschil overheen.

*Echt veel lekkerder, biologische bloemkool, minder ‘gassig’.

Stoofbijbel – Julius Jaspers
€31,99 | Carrera Culinair
ISBN 9789048847068 

Meer recepten zijn te zien in het inkijkexemplaar op Bol.com