Maancake & Jasmijn brengt de authentieke Chinese keuken bij mensen thuis. In dit kookboek vind je geen Babi Pangang en Tjap Tjoy maar de favorieten gerechten van 20 Chinese moeders. Van elke moeder zijn vijf favorieten gerechten opgenomen die zij graag voor hun familie koken.

Het boek is uitgegeven door ROSE stories. Zij willen een podium geven aan verhalen. Verhalen vertellen zichzelf wel, maar hoe breng je ze aan de man? In dit geval is gekozen voor een kookboek.
Dit is hun tweede kookboek. Het vorige boek Melk en Dadels was een groot succes en heeft dan ook de Gouden Garde Publieksprijs Kookboek van het jaar 2014 gewonnen. In dit boek kwamen de Marokkaanse moeders aan het woord en nu dan de Chinese moeders.
Het boek is samengesteld door twee Chinese dochters geboren in Nederland. Maria Lam heeft de families geïnterviewd en Julie Ng heeft de recepturen van de favoriete gerechten opgetekend. Uiteraard komen zij ook zelf met de eigen moeders aan bod. Zo is het lievelingsgerecht van Lam en haar moeder Speklapjes met geweckte mosterdkool. En van Ng Kok chai (pindapasteitje).

Maancake wordt traditiegetrouw gebakken voor de vijftiende dag van de achtste maand wanneer het maanfeest gevierd wordt. In een legende redt Yi de aarde door negen van de tien manen weg te schieten met een pijl en boog. De  aarde zou anders verschroeid zijn door de hitte die deze veroorzaakten. En met één maan lijken wij ons prima te redden.
Maancake is het eerste recept in het boek en hierin kom je al een ingrediënt tegen dat je wellicht niets zegt: loogwater (water met kaliumcarbonaat, maakt het deeg veerkrachtiger). Verder kan je (onbekende) ingrediënten tegenkomen als OK saus, mosterdkool, lotus en tijgerlelieknoppen. Een bezoek aan de toko is dus wel noodzakelijk wanneer je wilt gaan koken uit dit boek. De verklarende woordenlijst achterin helpt je op de juiste weg.

Met al deze heerlijke ingrediënten kom je natuurlijk mooie recepten tegen:
Eendenborst gebakken in het vet van zijn eigen huid, Ribbetjes met zwarte bonen, Dronken kip en ook veel vegetarische gerechten: aubergineslade, drooggebakken sperziebonen, gefrituurde tofu en bijvoorbeeld geroerbakte waspompoen.
De receptuur zijn duidelijk geschreven, de ingrediëntenlijst overzichtelijk, bereidingstijden staan vermeld en van elk gerecht is er ook een foto bijgevoegd.

Laten we één van de moeders nog even apart noemen. Eveline Wu is de oprichtster van het eerste wokrestaurant in Nederland en heeft met haar dessert Garden Delight het WK Chinees koken in 2016 gewonnen. Dit mooie dessert met een laagje hangop, hazelnootcrème, hazelnootmousse en verder oreokoekjes, fruit en eetbare viooltjes kan je vanaf heden zelf maken. Dit is een van de moeilijkere recepten uit het boek, maar hé het is dan ook een prijswinnaar.

De recepten zullen je waarschijnlijk uitdagen in nieuwe smaken en technieken. Maar na het bereiden van enkele recepten zal je conclusie waarschijnlijk zijn: “laten we elke week een keer Chinees eten!”.
En dan samen met alle verhalen en familiefoto’s is de missie goedgeslaagd; naast een kookboek is Maancake & Jasmijn ook echt een verhalenboek.

Maancake & Jasmijn, 100 geheime recepten van Chinese moeders  – Maria Lam en Julie Ng – Uitgeverij: ROSE stories | Oxfam Novib – ISBN: 9789082470147 – €24,95