Xi’an is de hoofdstad van de Chinese provincie Shaanxi maar was ooit de hoofdstad van China. De stad had in 2020 bijna 11 miljoen inwoners. Xi’an ligt aan het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en is meer dan duizend jaar de hoofdstad geweest voor een tiental keizerlijke dynastieën. Op dit moment is de stad bekend vanwege de vondst van het beroemde Terracottaleger.
De vader van Jason Wang en Jason zelf werden in Xi’an geboren. Jason was acht jaar toen zijn ouders vertelden dat het gezin naar Amerika zou vertrekken om aan een betere toekomst te werken. De eerste jaren verhuisden ze af en toe om uiteindelijk in Queens (New York) terecht te komen. Het waren geen makkelijke jaren als je het verhaal van Jason zo leest.

Op het moment dat Jason halverwege zijn studie is besluit vader Wang zijn droom waar te maken en opent hij een kleine zaak waar hij bubble tea (zoete thee met melk en tapioca parels) gaat verkopen en niet veel later authentieke gerechten uit zijn geboortestreek. Het wordt een ongekend succes en al snel kan de zaak verhuizen naar een grotere ruimte en als je nu op de website van XFF (Xi’an Famous Foods) kijkt dan zie je dat er inmiddels maar liefst tien restaurants zijn.
Uit de keuken van Xi’an Famous Foods beschrijft dit avontuur uitgebreid. Het is niet alleen een verzameling recepten maar het bevat ook het verhaal van de familie, de drama’s, het harde werken en hun (culinaire) geschiedenis. Het is een indrukwekkend geheel met veel mooie foto’s.

Ieder hoofdstuk begint met een verhaal over de migratie van China naar Amerika en wat dat voor het gezin heeft betekend. De titels van de hoofdstukken verwijzen daar al naar. We zien achtereenvolgens Het oorspronkelijke spoor, De remix, De terugslag, De worsteling, Het feest, De thuiskomst en als laatste Het (Bitter) zoete spul. Het inkijkexemplaar laat de index zien. Je ziet direct dat we hier geen standaard voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht indeling hebben.

Na nog een paar korte inleidende hoofdstukken die je echt moet lezen gaan we door naar de recepten. Als je die ziet dan snap je dat er soms lange rijen wachtenden zijn voor de zaken van XFF. Jason Wang maakt veel zelf maar je kunt in een goed gesorteerde Aziatische supermarkt ook veel basisingrediënten kant en klaar kopen. In de loop van de jaren zijn er gerechten ontstaan die een mix zijn van Amerikaans en Chinees. Zoals de Spruitjes met garnalensaus of de Kip met ananas.

Je voorraadkast zal een behoorlijk aantal producten uit de Aziatische supermarkt moeten bevatten. Vrijwel alles kun je daar vinden en zo niet, dan is online altijd de oplossing. En toch zie je weinig onbekende ingrediënten en zul je er een aantal zeker al in huis hebben. En zo niet, schaf ze dan aan want er staan zoveel heerlijke en maakbare gerechten in dit boek dat je er vast en zeker vaker uit zult koken. Naast veel vlees- en visrecepten staan er ook heerlijke salades en soepen in. We maken zelf dumplings en uiteraard de nodige noedelgerechten. De keuken van Xi’an is soms pittig en bevat ook zure smaken (denk aan azijn) maar dat kun je uiteraard zelf bepalen.

Nog wat voorbeelden van bijzondere gerechten zijn de Pittige gestoomde aardappelhash of de Liang pi-noedels; een gerecht dat XFF beroemd heeft gemaakt. En af en toe smokkelen door kant en klare noedels te kopen mag. Niemand die het ziet. Een mooi en vooral interessant kookboek dat de liefhebber van de Chinese keuken erg blij zal maken.

Binnenkort kun je een winactie tegemoet zien en verloten we twee exemplaren van Xi’an Famous Foods.

Uit de keuken van Xi’an Famous Foods | Jason Wang en Jessica K. Chou
Fontaine Uitgevers | €34,99
ISBN 9789464040593