Bij Kookboekennieuws hanteren we de regel dat we geen recensie schrijven aan de hand van een pdf-bestand. Slechts heel af en toe maken we daar een uitzondering op. In het geval van Masarap! deden we dat zelfs met plezier. Want Masarap! is niet zomaar een Filipijns kookboek. Het boek is uitgegeven door de Stichting Sparrow die als doel heeft om een einde te maken aan armoede. Dat doen ze door kinderen in extreme armoede de kans te geven op goed onderwijs. Je kunt er alles over lezen op hun website.

Het woord Masarap! wil zeggen “jouw eten is heerlijk!”.
Masarap! staat vol met traditionele Filipijnse recepten. Ik moet bekennen dat ik erg weinig weet (wist) van de Filipijnse keuken. Eerst maar eens wat over opgezocht en gelezen op internet. De Filipijnse keuken is beïnvloed door verschillende culturen zoals o.a. de Chinese, Maleisische en de Spaanse. Dat is een bijzondere mix die dan ook bijzondere gerechten oplevert. Er wordt  veel rijst en vis gegeten. Zoals in wel meer Oosterse landen eet men van kop tot kont.

In Masarap! worden recepten gedeeld die aangeleverd zijn door mensen die in contact staan met de Stichting Sparrow. Behalve de recepten lezen we af en toe ook een persoonlijk verhaal.
De recepten zijn zodanig gekozen dat ze ook op de Nederlandse tafel welkom zullen zijn. Goed maakbaar met overal verkrijgbare ingrediënten.

Bij Kookboekennieuws krijgen we regelmatig de vraag of we een foto kunnen maken van de index. Mensen willen vooraf weten wat ze kunnen verwachten en of de recepten aansluiten bij wat ze lekker vinden. En om aan die vraag te voldoen hier twee foto’s van de index. Klik op een foto om de vergroting te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En wat zie je dan? Allemaal heerlijke gerechten. Kip in sojasaus en azijn of Zoete knoflookworstjes. En wat te denken van de Pikante runderstoof en een Bananenloempia als dessert. Heerlijk! Bij ieder recept staat tekst en uitleg en de receptuur is heel goed te volgen. Ook krijgen we er mooie smulfoto’s bij. Om van te watertanden. Hier en daar staan wat foto’s van de kinderen en de mensen die in contact staan met Stichting Sparrow.

Al met al heeft deze geweldige stichting een prachtig kookboek gemaakt en uiteraard komt de opbrengst ten goede aan de stichting en hun werk. Een bijzonder boek om cadeau te geven en koop voor jezelf ook een exemplaar. Van harte aanbevolen!

Bestellen bij Stichting Sparrow kan hier.

Liever bij Bol.com? Kan ook. En vergeet ook je lokale boekhandel niet.

Masarap! | Remco en Ellie Pijper
Lux Uitgeverij | €21,95
ISBN 9789491935329