Naast de Johannes van Damprijs wordt ook ieder jaar de Joop Witteveenprijs uitgereikt. Over de Johannes van Damprijs kon je al eerder lezen op Kookboekennieuws. De Joop Witteveenprijs wordt uitgereikt aan een publicatie van de afgelopen twee jaar, waarin de geschiedenis van voeding in Nederland en België in de breedste zin van het woord is beschreven, aan de hand van gedegen historisch onderzoek. De ‘breedste zin van het woord’ slaat op onderzoeken over de geschiedenis van kookboeken, culinaire gebruiken, ingrediënten, huishoudkunde, etiquette, restaurants en voedingsleer, en nog veel meer. Dit jaar gaat de prijs naar Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 van Marleen Willebrands, Christianne Muusers en Alexandra van Dongen.

Joop Witteveenprijs

Over de Joop Witteveenprijs
De prijs bestaat sinds 2012, en dient om het gebruik van boeken en manuscripten op het gebied van de voeding als bron voor historisch onderzoek te stimuleren en de bewustwording van het belang ervan voor een breder publiek te vergroten. De collectie Geschiedenis van de Voeding van het Allard Pierson van de Universiteit van Amsterdam bevat naast vrijwel alle belangrijke Nederlandse kookboeken uit het verleden, ook een selectie van buitenlandse kookboeken, boeken over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen. Een prachtig startpunt voor onderzoek.

Over Het excellente kookboek
Het excellente kookboek was het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek dat nog geen moderne editie kreeg. Neerlandici en culinair historici Marleen Willebrands en Christianne Muusers hertaalden het origineel, doken in archieven en naslagwerken, en bewerkten 30 recepten voor de moderne keuken. Een extra dimensie aan dit boek is de aandacht voor het kook- en tafelgerei uit de tijd van Battus, dat wordt toegelicht door kunsthistoricus Alexandra van Dongen.

Kookboekennieuws recenseerde dit boek in december 2020 en was vol lof: “Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 is een fantastisch leesboek voor liefhebbers van culinaire historie. Wat een enorme hoeveelheid uitzoekwerk is hier in gaan zitten. Met als toegift de mogelijkheid om zelf gerechten uit de 16e eeuw te bereiden. Chapeau voor de auteurs!” Op de website Battus.nl die tegelijk met het boek verscheen is veel meer informatie te vinden.

Het excellente kookboek van Carolus Battus uit 1593. Proef de smaak van de 16e eeuw – Christianne Muusers en Marleen Willebrands – uitgever Sterck & De Vreese – ISBN 978 90 5615 649 7 – € 29,95

Foto in dit bericht is overgenomen van de website Battus.nl van de auteurs. Zij nemen hier het eerste exemplaar van Het excellente kookboek in ontvangst.