De beste recepten uit Libelle

Easy. Een kookboek van Yvette van Boven.

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Wie heb je voor ogen bij woorden als Grieksig, geluksmakend fijn, onwijs goed en ‘tjoep’ als het om een kookboek gaat? Ik help een handje: de schrijfster schrijft en praat altijd in de u-vorm tegen haar publiek. Al een idee?
Ik heb het natuurlijk over Yvette van Boven die alweer een kookboek heeft afgeleverd. Easy. Simpele, snelle recepten voor elke dag. En ze hebben allemaal in Libelle gestaan. Het boek verschijnt ter ere van de negentigste verjaardag van dit weekblad. Tijd voor een feestje: Easy.

Iedereen die Yvette volgt kan haar horen praten als je haar teksten leest. Lekker direct, altijd beschaafd en natuurlijk over eten. Easy kan zomaar een boek worden dat u, ik doe de dame in kwestie maar even na, vaak zult pakken als u even verlegen zit om een idee. Of dat nu voor een doordeweekse dag met het gezin is, of voor een avondje met vrienden, ik beloof u dat u geïnspireerd raakt.

Het boek volgt de seizoenen. Dat is handig, hoeft u niet het hele boek door als het zomer is. Wat ook handig is, is de tekst Voor u begint. Daar vertelt ze over het gebruik van ingrediënten, over haar vermaarde schillenbouillon, over vlees en vis, over dieetwensen, over eieren en over eenheden. Allemaal praktisch of om over na te denken.
Het hoofdstuk Van eigen deeg geeft een aantal basisrecepten, zoals zanddeeg, pizzadeeg en hoe u een bodem maakt van roomboterbladerdeeg.

En dan is het lente! Een van de recepten die al naar lente ruiken als u de ingrediëntenlijst leest is Skrei uit de oven, met prei, witte wijn, citroen en wittebonenpuree. Ruikt u het al? De aubergine-spinazielasagne met feta en munt is een zomerrecept, maar dat zou ik het hele jaar wel kunnen maken, als de ingrediënten voorhanden zijn. Yvette zegt hier zelf graag stokbrood en een lekker frisse groene salade bij te eten, maar de groene rijst van bladzijde 106 kan hier ook goed bij. Zegt ze. Bladerend naar genoemde pagina kom ik uit bij Spanakokorizo, Griekse spinazierijst. Dat is dan wel een combi met heul veul spinazie, maar ja, wie kan daar nu iets tegen hebben?

Om maar even Grieksig te blijven doen: in de zomer is het ook tijd voor Portokalopita, een cake met sinaasappel, (Griekse) yoghurt en filodeeg. Lekker zonnig en zompig.

Op naar de herfst. Bourride met saffraanaioli. Enig idee? Het is een Zuid-Franse visstoof, die wordt gebonden met ei en citroen en er gaan alleen witvissen in. Simpel, sorry: Easy, en toch zonnig door de saffraan.
Ik weet niet of u op de winter gaat wachten met dit recept: Geroosterde aardappelslof met burrata. Yvette zegt, in hoofdletters, MAAK DIT. Goed nieuws: koud zou het ook heerlijk zijn en zelfs geschikt voor een picknick. Dus waarom wachten?

En dat geldt eigenlijk voor veel recepten uit dit boek. Natuurlijk is het goed, beter zelfs, om met de seizoenen mee te koken, maar er is niemand die bij u in de keuken komt kijken of een bepaald recept wel in een bepaald seizoen gemaakt mag worden. Leef u uit, zou ik Yvette nu kunnen horen zeggen. Maak het u vooral makkelijk met Easy!
Het boek is uitgevoerd met ‘slappe kaft’, waardoor het makkelijk bladeren is en het blijft goed openliggen tijdens het koken.

Easy | Yvette van Boven en Libelle
Nijgh & Van Ditmar | €29,99
ISBN 9789038814995