We bespraken op Kookboekennieuws al aardig wat boeken van Manon Henzen. Boeken die zij zelf schreef of waar ze haar onmisbare medewerking aan verleende. Hoe dan ook, een boek van Manon Henzen daar maak je tijd voor in je agenda.
Dat geldt niet alleen voor de grote en wat dikkere boeken maar ook voor de kleinere zoals het Historisch kookboek Indisch. Manon weet altijd zoveel interessante informatie in een boek te stoppen dat je er pen en papier bij moet hebben om gelijk maar wat notities te maken.

Historisch kookboek Indisch begint met het hoofdstuk Geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken. Er is een nauwe band tussen de keukens van Nederland en Indonesië en hoe die ontstaan is daar lezen we uitgebreid over. Wat ik niet wist is dat de Indische rijsttafel als Nederlands erfgoed op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. De geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken is niet iets om trots op te zijn dit in tegenstelling tot de keuken zelf. We mogen ons dat best eens wat vaker realiseren.

Dat eerdergenoemde notitieboekje staat na het lezen van dit hoofdstuk al vol met titels van oude kookboekjes die je vast en zeker allemaal weleens door zou willen bladeren. Voorlopig moeten we het doen met de smakelijke en uitgebreide informatie die we van Manon krijgen.
Na de oorlog, wanneer heel veel Nederlanders en Indo’s naar Nederland komen, neemt de bekendheid van de Indische keuken toe. Vanaf dat moment zien we ook de Chinees-Indische restaurants een vast plek krijgen in Nederland.

Vanaf pagina 25 gaan we koken uit de oude kookboekjes. De recepten zijn zo dicht mogelijk bij de originele recepten gebleven al ontkom je er niet aan om hier en daar iets aan te passen. Bij ieder recept krijgen we meer informatie over de herkomst en vaak een tip of nog een historisch weetje.
Het eerste recept is al direct een schot in de roos. Het heeft als bijzonderheid dat de rijst in het gerecht (een curry) gekookt wordt in een kaasdoek of oude theedoek. Op die manier neemt de rijst heel veel smaak op. De meer dan overheerlijke gerechten zijn allemaal goed maakbaar en echt anders dan de bekende en gangbare recepten die je in andere Indische kookboeken tegenkomt. Soms komt een gerecht uiteraard wel bekend voor zoals de Babie Sesaté of de Nasi Goreng met vette kip.

Het boek is doorspekt met afbeeldingen uit het Rijksmuseum en de gerechten werden vastgelegd door Jeroen Savelkouls.
Nog veel meer informatie over Historisch kookboek Indisch met achtergrondinformatie over de recepten en tips om een aantal recepten vegetarisch te maken kun je vinden op eetverleden.nl/historisch-kookboek-indisch.

Verder is het heerlijk rondneuzen op de website van Eet!verleden en wegdromen bij de geweldige historische kookreizen die ze organiseren. En niet te vergeten de recepten en de schatkamer. Trek er maar een paar uurtjes voor uit!
Maar eerst Historisch kookboek Indisch lezen en er vooral eruit koken.
Het is Manon Henzen weer gelukt om een pareltje van een boek af te leveren.
Een aanrader voor een zeer vriendelijke prijs!

Al haar boeken koop je via de website van Eet!verleden en het Historisch kookboek Indisch kun je hier vinden.

Historisch kookboek Indisch | Manon Henzen
Eet!verleden | €12,50
Fotografie: Jeroen Savelkouls