Ik ga op vakantie en neem mee… Deze zomer reisde Brits bakboek (lees hier de recensie) in de caravan mee naar Groot-Brittannië en inspireerde tot het uitproberen van zoveel Engelse en Welshe baksels als mogelijk. Scones, crumpets, ginger nuts, bara brith en Welsh rarebit: we proefden het allemaal. Onze favoriete koekjes blijven de custard creams en na de verschillende pakken van supermarktketens Tesco, Sainsbury’s en Asda is het nu hoog tijd om ze thuis zelf te bakken! Kopje thee erbij en je vergeet dat het buiten regent.

Custard creams

Ingrediënten (voor 12-14 koekjes)
220 g bloem
50 g rijstebloem of maïzena
½ tl bakpoeder
35 g fijne witte suiker
2 el custard powder (puddingpoeder)
½ tl zeezout
100 g koude boter
1 eigeel
4 el melk

voor de vulling
100 g poedersuiker
1 el of 12 g custard powder(puddingpoeder)
50 g boter
1 tl melk, warm (of water)

Bereiding
Doe de droge ingrediënten samen in de kom van een foodprocessor met mesbevestiging. Voeg de boter toe en puls tot je mengsel de consistentie krijgt van fijn broodkruim. Voeg dan het ei en de melk toe en mix tot het deeg samenklit en kneed dan kort met de hand tot het deeg glad is.

Verpak in plasticfolie en leg 15-20 minuten in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Maak de vulling door de poedersuiker, puddingpoeder, boter en melk of water samen te mixen in de foodprocessor tot je een crème krijgt. Is het veel te droog, voeg dan nog melk of water toe per ¼ theelepel. Laat de vulling afgedekt rusten.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot 3 millimeter dikte. Gebruik een kanten doekje of iets anders met structuur om je deeg te bedrukken. Gebruik een uitsteekvorm van 5 cm en steek je koekjes uit.

Leg de koekjes op met bakpapier beklede bakplaten en bak 10-15 minuten.

Laat de koekjes op een rooster afkoelen. Als de koekjes afgekoeld zijn, smeer je een theelepel vulling op de helft van de koekjes, aan de onderkant, en duw je de andere helft van de koekjes boven op de vulling. Duw zacht aan door naar links en rechts te draaien.

Recept & foto uit:
Brits bakboek: zoet en hartig Brits gebak met hun geschiedenis – Regula Ysewijn – Carrera Culinair – ISBN 9789048846894 – €31,99

Bekijk op bol.com