Met name jonge mensen weten wel wie Freddy Tratlehner aka @vjeze_fur is. Hij is lid van de muzikale hitformatie De Jeugd van Tegenwoordig en scoorde een aantal hits. Op zijn Instagram gaat het over van alles maar zeker ook over eten. Zijn eerste kookboek met de titel Lekker Fred was een kaskraker. Zijn tweede boek Lekker Fred in het land zal dat zeker ook worden. Er zijn ongetwijfeld mensen die van mening zijn dat Freddy Tratlehner de zoveelste BN-er is die zo nodig een kookboek moest maken. Dat gaan we nu ter plekke met klem tegenspreken. Freddy studeerde culturele antropologie aan de UvA en studeerde af op de relatie tussen voedsel, rituelen en circulaire kringvorming. Hij kookt veel en ook samen met top koks en plaatst de filmpjes op Instagram.

Hij heeft een wat uitgesproken smaak als het gaat om kleding en dat levert bijzondere foto’s op. Nog aparter is zijn taalgebruik. Niet gehinderd door ‘hoe het heurt’ slingert hij zijn taalvondsten en grappen en grollen te pas en te onpas de wereld in. En niet alleen in de teksten en de ingrediëntenlijst maar ook in de titels. Zo maken we misopeer met karrenemelk-hangop en sesamkaramel of eten we gnocchi met pepoensaus of maken we een paddestoeljenschnitzel. Het gaat zover dat als hij geen woordgrap maakt je vanzelf de tekst nog een aantal keren leest omdat je denkt dat je de grap gemist hebt. Persoonlijk vind ik dat creatieve taalgebruik erg leuk.

In Lekker Fred in het land reist Freddy door heel Nederland en onderzoekt bijzondere plaatsen die hij her en der in het boek beschrijft. Soms is er ook een sprookje of gewoon een sterk verhaal. Niets ligt vast bij Freddy. Alles kan en je wordt voortdurend verrast. Maar het is en blijft een kookboek en ook deze keer mogen de recepten er zijn. Heerlijke soepen, visgerechten, prachtige gefermenteerde knollen en een enkel vleesgerecht ondanks het feit dat Freddy geen vlees eet. Het overgrote deel van de gerechten bestaat uit groente in al zijn pracht. De geroosterde spitskool met gremolata en ansjovisdressing is een gerecht dat je snel wilt maken. Soms zijn de gerechten verrassend simpel en andere keren zul je een hele tijd in de keuken staan. Niet dat het dan een moeilijk recept is maar Freddy maakt bijvoorbeeld een groentelasagne en maakt alles zelf. De tomatensaus, de geroosterde groente, de bechamelsaus en de lasagnevellen. Alle recepten zijn voor iedere hobbykok goed te doen.

En het valt ook op dat veel gerechten op twee manieren op de foto zijn vastgelegd. We zien een foto van het eindresultaat maar ook een kunstzinnige foto waarmee het gerecht vast aangekondigd wordt. Een aantal van die foto’s mogen zo als poster aan de muur. Prachtig zijn ze. De fotografe is de kunstenares en echtgenote van Freddy, Elza Jo Tratlehner.

Lekker Fred in het land heeft twee indexen. Aan het begin van het boek op hoofdstuk/paginanummer en aan het eind op alfabet. Dat is handig zoeken. Een goede indruk van het boek en een paar recepten krijg je in het inkijkexemplaar.

Voor fans en mensen met gevoel voor humor is dit kunstkookboek een must.

Lekker Fred in het land | Freddy Tratlehner
Carrera Culinair | €27,50
ISBN 9789048857975