Authentieke recepten uit de Italiaanse hoofdstad

Het kookboek Ti amo Roma

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Wie heeft er geen Italiaans kookboek in de kast staan? Als je een beetje van koken en lekker eten houdt, dan heb je er minstens eentje. Maar Italië is groot en de keuken divers. Het maakt nogal uit of je Milanees eet of Napolitaans. In elk geval is dat de mening van een Milanees en een Napolitaan. Lisa Nieschlag proefde Rome voor ons. En werd verliefd. Op de stad, de cultuur en het eten.

Eerst en vooral is de Duitse Lisa Nieschlag fotograaf. Food-fotograaf om precies te zijn. Verder is ze kookboekauteur en food-blogger. Samen met illustrator Lars Wentrup heeft zij een communicatie-designbureau. In dit kookboek word je dan ook verwend met prachtige beelden uit Rome en van heerlijke bordjes eten.
De recepten zijn, zoals op de cover staat, klassiek. Dat maakt dit een goed basisboek. Als je al een hele variëteit aan Italiaanse kookboeken bezit, brengt dit boek wellicht niet zoveel verrassingen meer.

De recepten zijn onderverdeeld in vier momenten van de dag. In La Dolce Vita vind je streetfood; lekkere hapjes die je, al slenterend door de stad, kunt tegenkomen: pizza’s, zoete broodjes, ijskoffie en panini’s. In Aperitivo ga je lekker snacken met vrienden. Hier kun je genieten van bruchette met gesmoorde tomaten, gefrituurde rijstballetjes en bijvoorbeeld asperges met pesto en parmaham, vergezeld van een lekker glaasje limoncello-tonic.

In Cena in Famiglia gaat het over eten met de familie. Je ziet het gelijk voor je: een mooi gedekte tafel vol schalen en glazen, veel verhalen, gelach en lekker eten. Bijvoorbeeld ossenstaartragout, of pasta in citroensaus, Italiaanse broodsalade en natuurlijk de klassiek tiramisu.
Last but not least: La grande bellezza. Zonsondergang op de piazza. Hier kan je, naast je ‘late avonddrankje’ nog genieten van kleine hapjes, of misschien wel een buffetje met pasta’s en risotto. Hoewel een bordje risotto met venusschelpen en citroen op elk moment van de dag erg lekker is!

Het boek wordt in elk segment onderbroken door verhalen. Kleine verhaaltjes om de sfeer te duiden, maar ook filmverhalen die zich in Rome afspelen. Waarom daarvoor gekozen is, wordt niet duidelijk.
Achterin vind je een culinaire woordenlijst Italiaans-Nederlands, een receptenregister en een ingrediëntenregister.

Ti amo Roma is, zoals gezegd, een kookboek met klassieke recepten. Ben je net in Rome geweest, dan vind je hierin een feest van herkenning. Met veel sfeerbeelden uit de prachtige hoofdstad van Italië!

Ti amo Roma | Lisa Nieschlag en Lars Wentrup
Deltas | €32,95
ISBN 9789044765649