Van Mezze tot baklava

Levant. Een kookboek van Ghillie Başan.

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Het is bijna onmogelijk om alles op te noemen wat Ghillie Başan allemaal doet en gedaan heeft op culinair gebied. Dus dat houden we kort. Ghillie schreef meer dan 40 kookboeken, reisde de hele wereld rond met als belangrijkste reizen die door het Midden-Oosten. Ze woont vrij afgelegen in Schotland en geeft kookworkshops. Ze wordt gezien als een authoriteit op het gebied van de mediterrane keuken en het gebruik van specerijen. Wil je nog meer weten over haar avontuurlijke leven neem dan vooral een kijkje op haar website.

In de serie landenkookboeken zijn bij Uitgeverij Deltas al meerdere mooie delen verschenen. Het meest recente deel is Levant van Ghillie Başan. De Levant is een groot gebied in het Midden Oosten met een rijke geschiedenis. Het zal dus duidelijk zijn dat een kookboek met recepten uit dit gebied behoorlijk gevarieerd kan zijn. En als het dan ook nog gemaakt is door Ghillie Başan dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. Na de inleiding van drie pagina’s waarin we veel lezen en leren over de Levant gaan we direct door naar de recepten.

Er zijn zeven hoofdstukken ingedeeld als volgt: Mezze, Salades en soepen, Groenten, granen en peulvruchten, Vlees en gevogelte, Vis en zeebanket, Specerijen, pickles en conserven en als laatste Zoetigheden. Tussen de hoofdstukken hier en daar nog een tekstpagina met meer informatie en overal heel veel mooie, kleurrijke en smakelijke foto’s.
Het is watertanden geblazen. Wat een heerlijkheden trekken aan onze ogen voorbij. Ghillie is echt op dreef in dit boek. Bij ieder hoofdstuk dacht ik ‘dit is het fijnste hoofdstuk van het boek’. Maar ieder volgend hoofdstuk lijkt nog beter.

Soms zien we een bekend gerecht waar Ghillie dan weer haar eigen draai aan gegeven heeft. Vaker zijn de gerechten origineel en nodigen daarom uit om te experimenteren. Zoals de Romige tahin met druivensiroop en Hete hummus met pijnboompitten en chiliboter. Beide mezze’s die er mogen zijn. Ook de soepen en salades zien er geweldig uit. In het hoofdstuk Specerijen, pickles en conserven o.a. een recept voor Geraspte geconserveerde kweeperen met labneh, piment en nootmuskaat en een aantal heel bijzondere jamrecepten. Ook bij de groenten een recept met kweeperen die gevuld worden met aromatische rijst. Leuk voor mensen die niet altijd goed raad weten met kweeperen.

Af en toe kom je een ingrediënt tegen dat je bij een winkel met Midden-Oosterse producten moet kopen. Zoals gedroogde limoenen (die ook online prima verkrijgbaar zijn) en hilbeh. Dat is een dipsaus die voor van alles gebruikt wordt. Je kunt die kant en klaar kopen maar ook heel goed zelf maken. Het recept moet je op internet zoeken want helaas krijgen we dat niet van Ghillie. Het boek sluit af met een uitgebreid register op ingrediënt.

Levant is een prachtige aanvulling op de landenkookboeken die er al zijn en is zeer de moeite waard.

Levant | Ghillie Başan
Deltas | €32,95
ISBN 9789044765250