Daar is ’ie weer: de kookboekentop-3 van het jaar van de recensenten van Kookboekennieuws.nl. Dit jaar zagen we weer héél veel kookboeken. Er was voor elk wat wils, van doorgewinterde carnivoor tot veganist, van klassieke francofiel tot hippe Indorocker, van beginner in de keuken tot masterchef. We zijn benieuwd wat 2020 gaat brengen!
Hierbij in willekeurige volgorde onze persoonlijke toptitels van het afgelopen jaar. Voor wie het kerstmenu nog moet samenstellen, op zoek is naar een prachtig cadeau voor onder de boom of in deze donkere dagen net als wij graag in een boek duikt…
Jeanette koos voor het ultieme kerstboek, een boek met drie generaties familierecepten en een verzameling restaurantgerechten die tijdens de feestdagen ook bij jou thuis op tafel kunnen staan.
- Kerst van Donna Hay: ‘Voor Donna Hay staan de feestdagen in het teken van familie en plezier en vooral rust in de keuken. Ze is, zoals ze zelf zegt, altijd op zoek naar nieuwe manieren om partystress te verminderen. En vaak slaagt ze daar ook in.’
- Alle Indische keukengeheimen van Jeff Keasberry: ‘Alle klassieke authentieke gerechten komen voorbij. Vaak met de eigen twist die de familie Keasberry eraan gegeven heeft. Een boek waar je lange tijd heel veel plezier van zult hebben.’
- Samen aan tafel, recepten van restaurant Hemelse Modder: ‘Een schitterend kookboek. Je kunt aan alles zien dat het met liefde en aandacht is gemaakt.’
Marlene’s top-3 bestaat uit een unieke doe-het-zelfgids met vleesvervangers, een boek vol hartige én zoete broodjes en een chefboek dat ook in januari en op de camping nog van pas komt.
- De vega-optie van Joke Boon: ‘Zin in kipnuggets? Joke maakt ze met oesterzwammen. Hachee? Die maak je met tempé. Uit het hele boek blijkt de enorme creativiteit van Joke Boon.’
- Broodjes uit eigen oven van Levine van Doorne: ‘Het blijft iets magisch hoe water, meel en gist in de oven transformeert tot een geurig en luchtig brood met een knapperige goudbruine korst.’
- Meals in minutes van Donal Skehan: ‘Meals in minutes laat zien dat je zelfs met 1 pan, weinig ingrediënten en een half uurtje tijd een geweldige maaltijd op tafel kan zetten.’
En dan als laatste Eva’s toptitels: een origineel boek met serieuze recepten maar ook veel flauwekul (dixit Matthijs van Nieuwkerk), een aantrekkelijk handboek voor iedereen die van chocolade houdt en een boek vol Britse baksels.
- Lekker Fred van Freddy Trathlener: ‘Fred zoekt uit hoe je iets op de beste manier kunt maken. De recepten zijn serieus en prima uitgewerkt. Ben je uitgelachen, dan geeft hij zinvol advies over ingrediënten en bereidingen. Bovendien is hij nieuwsgierig: relatief nieuwe ingrediënten als “leipe zeewiertjes” vindt hij interessant, vegan koken “spannend” omdat je iets anders moet doen dan anders.’
- Chocolaterie. van Hidde de Brabander: ‘Dat Hidde zijn kennis graag deelt en daarmee inspireert, zagen we eerder in Patisserie. Het logische vervolg voor de serieuze thuisbakker, de pro en elke zichzelf serieus nemende chocoholic is Chocolaterie.’
- Brits bakboek van Regula Ysewijn: ‘Wat Regula’s boek misschien wel het meest de moeite waard maakt, zijn de verhalen die ze vertelt. Nauwgezet zoekt ze uit waar een recept vandaan komt en hoe het zich door de tijd heeft ontwikkeld.’
Nog meer ideeën nodig? Kijk dan eens bij de recepten die we afgelopen jaar plaatsten.
Kookboekennwz wenst je alvast succes in de keuken en smakelijke feestdagen!
Achtergrondfoto: picjumbo.com