Er zijn mensen die van iedere dag een feestje maken. En je hebt Rudolph van Veen die ons in Het hele jaar feest lekkere recepten geeft om te bakken en te koken. Voor elke feestdag, en dat zijn er meer dan je denkt.

Het hele jaar feest

Zo zijn er de welbekende christelijke feestdagen als Pasen, Kerst, Pinksteren en Hemelvaart. Heidense feesten zoals midzomernacht en in onze multiculturele samenleving deden Ketikoti, het Suikerfeest en Chinees Nieuwjaar zijn intrede. Of Moederdag, Vaderdag, Halloween, dierendag en Valentijn vercommercialiseerde feestjes zijn laten we in het midden. Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn onlosmakelijk met Nederland verbonden. En je eigen verjaardag vier je natuurlijk ook.

Zie je wel dat er bijna iedere maand wel iets te vieren valt? Onder het motto ‘geen feest zonder eten en zonder eten geen feest’ laat Rudolph zien welk specifiek eten en drinken bij bepaalde vieringen hoort. En uiteraard geeft hij recepten die daar bij passen. Het hele jaar feest volgt grofweg de maanden van het jaar. Het boek start met Chinees Nieuwjaar in januari of februari en eindigt met ons Oud & Nieuw. Het hoofdstuk met Joodse feestdagen volgt als laatste omdat die een andere kalender kennen. Hoewel je door het boek heen wel verwijzingen vindt (Pesach bijvoorbeeld).

Klassiekers als gevulde eitjes, oliebollen, kruidnoten, verjaardagstaart, nonnevotten en oranjekoek ontbreken niet. Van sommige feesten had ik niet geweten welk eten daar bij hoort. Zoals de ‘lion heads’ bij Chinees Nieuwjaar (een soort gehaktballen met vlees en garnalen) of de hamantaschen die tijdens het Joodse Poerimfeest worden gegeten. Bij het Suikerfeest dat het einde van de ramadan inluidt hoort zoetigheid als baklava of een rijst-pijnboompittencake.

Vanwege de mooie grote foto’s bestrijkt een deel van de recepten meer dan één pagina. Juist bij feestelijke gerechten wil het oog ook wat dus Rudolph heeft veel aandacht voor de opmaak en decoratie. Er is zelfs een tribute aan Cas Spijkers, ooit een leermeester van Van Veen; zalm à la Cas Spijkers, zacht gegaard in roze champagne (voor Moederdag). Het hele jaar feest is een goede mix van gebak, hoofdgerechten en versnaperingen. De uitgebreide uitleg helpt ook minder ervaren koks om wat uitvoeriger te koken of te bakken en zo iets feestelijks op tafel te zetten.

Een leuk boek voor jezelf of om cadeau te doen de komende feestmaand december.

Het hele jaar feest – Rudolph van Veen – uitgever Kosmos – ISBN9789043924641 – €34,99