Het lijkt wel of iedere bekende kookboekschrijver een kookboek met recepten voor de airfryer maakt. Dan loop je het risico dat je op een gegeven moment denkt het allemaal wel gezien te hebben. Maar dan verschijnt The Curry Guy Airfryer van Dan Toombs en ineens kun je weer volop aan het experimenteren gaan. Dan Toombs weet altijd wel te verrassen met zijn recepten. Hij heeft zich behoorlijk in het gebruiken van de airfryer verdiept en alle recepten meerdere keren uitgeprobeerd.
Uiteraard staat ook nu weer de Indiase keuken centraal want dat is zijn expertise.
Dan Toombs is er altijd op uit om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. In The Curry Guy Airfryer doet hij dat met recepten die in alle merken en modellen airfryer gemaakt kunnen worden. De recepten zijn voor 1 of 2 personen en de bakvorm die hij gebruikt om bijvoorbeeld curry’s te maken heeft een doorsnee van 18 cm. Dat is een maat die zelfs in een wat kleiner model airfryer nog past. In de inleiding krijg je het advies om niet zomaar de recepten te verveelvoudigen. Het kan wel maar dan moet je op een aantal dingen goed letten. Sla in geen geval de inleidende pagina’s over want die bevatten belangrijke tips en informatie.
En vervolgens bladeren we eerst maar eens door de recepten. Het lijkt wel alsof je alle Indiase gerechten in de airfryer kunt maken. Misschien niet alle maar wel echt heel veel. Een van de eerste die we zien zijn uienbhaji’s; de bekende krokante beignet van ui, kikkererwtenmeel en veel specerijen. Normaal gesproken frituur je die maar je kunt ze dus ook heel goed maken in de airfryer. En volgens Dan Toombs zijn ze dan nog lekkerder ook.
In het hoofdstuk Populaire tandoorigerechten leren we een bijzondere en originele techniek om geairfryde tandoorigerechten een rooksmaak te geven. Het voert te ver om het hier uit te leggen maar het is een unieke methode die best leuk is om een keer te proberen.
Je kunt zelfs rijst koken in de airfryer. En natuurlijk bakken we snelle naanbroodjes. En misschien eten we die wel bij de aloo gobi, een populaire curry van aardappel en bloemkool. Of bij Bhuna met rundvlees. Bhuna curry’s hebben een dikkere saus dan de doorsnee curry. We zien veel fijne kiprecepten. Van curry’s tot snelle tandoori kippenbouten. Ook lamsvlees, vis en gamba’s doen het goed in de airfryer.
Zoals bekend is van Dan Toombs kunnen de ingrediëntenlijsten aan de lange kant zijn. Het zijn over het algemeen veel specerijen. Wie vaker uitstapjes maakt naar de Indiase of aanverwante keukens zal veel van deze specerijen al in huis hebben.
The Curry Guy Airfryer laat uitgebreid zien wat een heerlijke Indiase gerechten je met dit apparaat kunt maken. Dit airfryerkookboek gaat je verrassen!
The Curry Guy Airfryer | Dan Toombs
Good Cook | €21,95
ISBN 9789461433404