Een recept uit The Curry Guy Airfryer van Dan Toombs. Lees hier de recensie.
RAJMA
Glutenvrij, Vegetarisch en Snel
VOOR 1 TOT 2 PERSONEN
Rajma, of kidneybonencurry, is een van de populairste vegetarische curry’s. Met dit recept maak je een curry van restaurantkwaliteit. Hier heb ik voor het gemak kidneybonen uit blik gebruikt. Je kunt natuurlijk ook gedroogde kidneybonen weken en koken – ik geef daar de voorkeur aan, omdat je wat kookvocht aan de curry kunt toevoegen, maar soms is dat net even iets te veel werk als ik zin heb in een snelle rajma.
VOORBEREIDING: 10 MINUTEN BEREIDING: 20 MINUTEN
1-2 el koolzaadolie (optioneel)
600 g kidneybonen uit blik, uitgelekt
½ tl gedroogd fenegriekblad (kasoori methi, o.a. toko) **
½ tl garam masala
zout, naar smaak
3 el fijngehakte koriander, ter garnering
VOOR DE SAUS
2 middelgrote uien (ca. 250 g), fijngesneden
1 rode of oranje paprika, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
1 el koolzaadolie of oliespray
½ tl zout
1 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)
2 groene jwalapepers of rawits
70 ml gezeefde tomaten
125 ml groentebouillon
½ tl Kashmirichilipoeder (o.a. toko), of naar smaak
½ tl kurkumapoeder 1½ tl komijnpoeder 1½ tl korianderpoeder
Verwarm de airfryer voor tot 200 °C.
Voeg voor de saus de ui, rode of oranje paprika, olie en het zout toe aan een mengkom. Wil je minder calorieën binnenkrijgen? Spray dan olie op de groenten in plaats van de eetlepel olie toe te voegen. Meng goed. Schep het groentemengsel in het mandje van de airfryer en bak 10 minuten; roer halverwege door. Verdeel in de laatste 2 minuten de knoflook-gemberpasta voorzichtig over het groentemengsel.
Schep het groentemengsel terug in de mengkom of in een keukenmachine en voeg de resterende ingrediënten voor de saus toe. Pureer met een staafmixer of in de keukenmachine tot een gladde saus. Zet apart.
Plaats het bakaccessoire of een andere geschikte metalen bakvorm in het mandje van de airfryer, voeg de koolzaadolie toe en verhit een paar minuten. Voeg dan de gepureerde saus toe en bak 10 minuten, tot de saus heet is en aan de bovenkant en tegen de wand donkerder begint te worden. Schraap de aanbaksels op de wand terug in de saus voor extra smaak.
Roer de kidneybonen erdoor. Bak nog 5 tot 10 minuten, tot de curry heet genoeg is om te serveren.
Voeg de gedroogde fenegriekblaadjes toe door ze tussen je vingers boven de curry fijn te wrijven. Voeg de garam masala toe en breng op smaak met zout. Roer goed door en garneer met de gehakte koriander.
** gedroogd fenegriekblad (kasoori methi) is ook te koop van het merk Verstegen bij de grotere supermarkt. Het geeft een gerecht direct de smaak van een echte curry. (Red.)
The Curry Guy Airfryer | Dan Toombs
Good Cook | €21,95
ISBN 9789461433404