Tel Aviv van Jigal KrantWie kent Jigal Krant eigenlijk nog niet? Dat zullen niet zo heel veel mensen zijn. Journalist, columnist, radioverslaggever, tv-maker en nog veel meer. Alle afleveringen van het programma “De koosjere hamvraag” zijn terug te zien op de website. Aanrader!
Zijn columns en veel van zijn recepten zijn te lezen in het NIW. Alweer een aanrader!

En het kon niet uitblijven. Zijn liefde voor de culinaire stad Tel Aviv ligt nu vast in een groot en dik boek. Veel verhalen, prachtige foto’s (fotografie Vincent van den Hoogen) en uiteraard volop recepten. In de inleiding lezen we over de liefde van Jigal Krant voor Tel Aviv en hoe de stad de afgelopen 25 jaar is uitgegroeid tot een culinaire stad vol restaurants, eetstalletjes en uitgaansgelegenheden. Tel Aviv, waar het strand altijd dichtbij is en de zon altijd schijnt. We lezen hoe het komt dat de keuken van Tel Aviv zo gevarieerd is en hoe die culinaire revolutie heeft plaatsgevonden. Interessant om te weten. En denk nou niet dat Jigal blind is voor de minder goede kanten van wat zich afspeelt in het land en dat hij geen angst heeft voor wat de toekomst zal brengen. Hij blijft met open en eerlijke blik kijken en vooral genieten zolang het nog kan.

Het is moeilijk om je los te rukken van de sfeervolle foto’s en korte columns over het dagelijkse leven in deze mooiste stad van het Midden-Oosten maar als we de recepten willen lezen zal dat toch moeten. Ieder recept begint met een korte inleiding die iets interessants vertelt of verduidelijkt. Zo zien we dat de witte chocoladetaart met amandelen en limoncello koosjer is voor Pesach (niet dat dat in Tel Aviv een grote rol speelt) en ook geheel glutenvrij is.

Ik loop op de zaken vooruit. Eerst even naar de hoofdstukken kijken. Na de uitgebreide inleiding volgen de hoofdstukken Met je jatten, Aan tafel, Salatiem en als laatste Basisrecepten. Alle hoofdstukken zijn weer onderverdeeld in verschillende onderwerpen zodat je makkelijk terug kunt vinden wat je zoekt. Overigens eindigt het boek met een index (op soort gerecht en ook op alfabet) dus dat zal toch nooit een probleem zijn. Een verklarende woordenlijst en een lijst met adressen in Tel Aviv zijn ook opgenomen.

Al bladerend komen er geweldige recepten voorbij die voor een groot deel door Jigal zelf bedacht zijn met de keuken van Tel Aviv als inspiratie. En die keuken is enorm gevarieerd. Daarom treffen we ook gerechten met bijvoorbeeld een Aziatische invloed zoals Oosterse notensalade naast een Israëlische salade met hüttenkäse en za’atar. Choemoes (recept staat ook in het boek) met rundergehakt en granaatappelpitten kan niet anders dan een favoriet worden. Tagliata van jodenhaas ziet er zo verrukkelijk (en makkelijk te maken) uit dat je direct aan de slag wilt. En het blijft maar doorgaan. Geroosterde radijs en bosui met makreel en sumak en wat te denken van al die gevulde pitabroodjes zoals met tonijnsalade met appel, kappertjes en ribbelchips.

Ga naar Tel Aviv schreeuwt het boek. Ga zelf kijken. Ga zelf proeven. Ga nu het nog is zoals het is. En ga ook vooral de keuken in want het overgrote deel van de recepten is, naast uitstekend maakbaar, een feest van geur, kleur en smaak. Echt een prachtboek. Van de aanschaf krijg je zeker geen spijt.
Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com.

Bekijk op bol.com

TLV Tel Aviv – Jigal Krant – Nijgh & van Ditmar – ISBN 9789038803548 – €29,99