The Best Fudgy Brownies. The Best Ever Cauliflower Pizza Crust. 4 Breakfasts under 10 minutes. Zomaar wat titels van een aantal van de korte filmpjes van the biggest food network Tasty, die je op Facebook, Instagram, YouTube of op hun eigen website kunt bekijken. Wie kent ze niet? Terugkerende elementen: twee handen, een kom, versneld beeld en een eindresultaat dat er smakelijk uitziet. O, en kaas. Gesmolten kaas.

Tasty, dat eigendom is van website Buzzfeed, heeft wereldwijd 500 miljoen kijkers, waarvan 4,5 miljoen in Nederland. Online dus een enorm succes: tijd voor een offline verzameling recepten. Het vlot vertaalde Tasty kookboek bevat 91 gerechten in tien vrij willekeurige hoofdstukken in een vrij onlogische volgorde. Van ‘Van alles met kaas’ via ‘Eieren’ en ‘Desserts’ gaan we naar ‘Voor de buis’ en ‘Etentjes’. Er zijn snacks, drankjes, maar ook serieuze maaltijden en elk hoofdstuk begint met twee variaties van hetzelfde gerecht. Zo zijn er Fudgy brownies vs. Traditionele brownies en staat Simpele eenpansmacaroni met kaas tegenover de Ultieme macaroni met kaas.

De zo kenmerkende stap-voor-stap aanpak van de filmpjes is niet bij elk recept in beeld gebracht en er is zelfs een aantal gerechten waarvan de foto helemaal ontbreekt. De gerechten die wél uitgebreid te zien zijn, zoals de Aquariumkoekjes en Kip-parmezaanhapjes, nodigen toch het meeste uit. Bij de recepten vind je kaders met extra informatie, uit de serie Tasty 101. Deze meer algemene kooktips over bijvoorbeeld grillen, paneren en eieren koken, leren je de basis om, zoals Tasty zegt, te kunnen ‘koken als een tv-kok’.

De kracht van de filmpjes zit ’m in de snelheid (niet zelden korter dan 1 minuut) en het schijnbare gemak waarmee de gerechten worden gemaakt. Wie vaker kijkt, weet dat de bereiding zelf niet altijd snel en simpel is en dat geldt ook voor de recepten in het boek. Varkensvlees doet er 8 uur over om knapperig te worden, je hebt nogal eens een keuken- of vleesthermometer nodig en je moet van frituren houden. De ingrediënten zijn meestal prima verkrijgbaar en niet al te ingewikkeld, al moet je waarschijnlijk wel even zoeken naar oyster crackers en is het onduidelijk waarom je per se koosjer zout zou moeten gebruiken (zeezout of zelfs gewoon zout naar smaak volstaat vaak).

De kleurrijke bladzijdes (zie het inkijkexemplaar) werken aanstekelijk. Net als Tasty’s YouTube-kanaal met de oneindige hoeveelheid video’s nodigt het boek uit tot zappen: van de Ham-kaasring uit de oven naar het Gehaktbrood met kaas-champignonvulling, van de Kip met 40 tenen knoflook naar de Warme salade niçoise. Het eerste op de wishlist? Franse uiensoep. Met kaas natuurlijk.

Bekijk op bol.com

Tasty kookboek: Alles wat je nú wilt maken – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021571553 – €17,50
Achtergrond: mozzarella-uienringen (p.163)