Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Bakken met Fatima is alweer het derde kookboek van Fatima El Irari en het lijdt geen twijfel dat ook dit boek een succes zal worden. Fatima is dol op bakken en staat regelmatig in de keuken om weer eens iets lekkers te maken. In Bakken met Fatima brengt ze die kennis over aan de lezers en laat ze zien wat er allemaal voor heerlijks uit je oven te toveren is.
Er is iets geks met bakboeken. Hoeveel er ook zijn en hoeveel er steeds weer uitkomen, ieder bakboek lijkt toch weer nieuw en anders. En de bakgrage kok zal altijd weer nieuwsgierig zijn naar de inhoud. Dat is ook met Bakken met Fatima het geval. Je bladert een bakboek toch altijd weer door met het idee “wat zal ik eens gaan maken”.
Een gewoon kookboek wil nog weleens voor wat langere tijd in de boekenkast belanden maar een goed bakboek pak je veel sneller als je zin hebt om te bakken.

Laten we eens kijken wat Fatima ons deze keer voorschotelt. Het boek begint met een aantal hoofdstukken met ‘how-to’s. Onmisbare kennis voor de beginnende bakker maar ook als je wat meer ervaring hebt moet je deze informatie niet overslaan. Dan volgt een aantal van de allerlekkerste toppings waarvan de Mascarponeroom toch wel mijn favoriet is. Deze topping is ook te gebruiken als vulling voor grote en kleine taartjes. Heerlijk!
Daarna gaan we door met de feestelijke taarten. En als Fatima taarten gaat bakken dan zijn het ook echt Taarten met een hoofdletter. Ze zijn soms wat aan de grote (lees: hoge) kant. Na veertien taarten volgt het kleine gebak. Leuke mini-slofjes met vers fruit of bijvoorbeeld bladerdeegschelpjes met Zwitserse room.

En dan zijn we nog niet eens op de helft want we krijgen nog de hoofdstukken Cheesecake, Cake, Cupcakes en Koekjes. Wat die laatste betreft ga ik zeker beginnen met de spritskoekjes. Ze zullen niet zo mooi worden als die van Fatima, denk ik, maar lekker worden ze vast en zeker. Ook wat betreft de Cakes is er volop keuze. De koffiecake met mokkacrème staat bovenaan mijn lijstje. Voor de cakedonuts heb je een donutvorm nodig maar die ga je vast vaker gebruiken met dit recept. De Ferrero Rocher-rolcake is er echt een voor de feestdagen of als afsluiting van een bijzonder  diner. Prachtig!

Maar hoe chique sommige taarten en cakes er ook uitzien, ze zijn allemaal heel goed te maken. Ook door de wat minder ervaren bakker. Of je nu kiest voor de hazelnoot-schuimtaartjes of de pecan-karamelcheesecake (ooowwwww!). Ze zijn allemaal prima te doen. En ik weet zeker dat menig kind eens zal trakteren op de ijshoorntjes cupcakes. Hoe kom je erop!

Bakken met Fatima zal iedereen die dol is op zoete baksels bezighouden. De recepten zijn duidelijk omschreven en als je alles eerst goed doorleest en stap voor stap te werk gaat dan kun je echt alles maken wat Fatima ons presenteert. In het inkijkexemplaar zie je een paar voorbeelden. Bakken met Fatima had ook net zo goed Smullen met Fatima kunnen heten!

Bakken met Fatima | Fatima El Irari
Fontaine Uitgevers | €23,99
ISBN 9789464042238