Smokey Goodness3 van Jord AlthuizenSmokey Goodness 3. Alweer een Smokey Goodness? Is er dan nog wel iets nieuws te bedenken na de eerste twee dikke delen? Nou en of! Niet voor niets waren Smokey Goodness deel 1 en deel 2 winnaars van de Kookboek van het jaar award in 2016 en 2017. De barbecue-master en, zoals het boek zegt, carnivoresque avonturier Jord Althuizen ging op reis naar Zuid-Afrika en een verslag van alle avonturen en uiteraard alle recepten staan in Smokey Goodness deel 3. Aan de ene kant is het ‘weer’ een BBQ-boek en aan de andere kant is het zoveel meer dan dat.

De opzet van het boek is gelijk aan de eerste twee delen en dat maakt dat het een mooie serie is om te zien en in de boekenkast te hebben. Daar schort het nog weleens aan als het om bij elkaar horende boeken gaat. Dat is natuurlijk niet het belangrijkste dus laten we naar de inhoud kijken.
Zoals we gewend zijn van Jord Althuizen gaat het om groot en stoer barbecueën. Of, zoals in dit boek, om de braai. Het sappige en vaak zo humoristische Zuid-Afrikaans mengt zich moeiteloos met de Nederlandse teksten. We krijgen voorin het boek een lijst met Zuid-Afrikaanse woorden die betrekking hebben op barbecueën. Het is erg verleidelijk om sommige van die woorden te blijven gebruiken want ze zijn echt te leuk!

Voor het geval er mensen zijn die een aantal basiszaken nog niet weten herhaalt Jord ze nog heel even in het kort. Al snel gaan we verder met de hoofdstukken waar het allemaal om draait. Peuselhappies, Voorsmakies & snacks en uiteraard Die vlees maar ook Fiery (=vurig) veggies en Soetigheid. En alhoewel het voornamelijk om vlees, groente en vis draait vind ik de bijgerechten ook altijd zo heerlijk. De sauzen, de chutneys, de marinades en ook de dranken die lekker zijn bij de braai. Ze zijn er allemaal.

Je hoeft geen enorm grote barbecue te hebben om de gerechten te maken. Natuurlijk zijn er stukken vlees die niet op je kleine barbecue in de tuin passen maar heel veel recepten zijn wat kleinere gerechten of gerechten die je makkelijk kunt aanpassen. De beschrijving van de recepten en de bijbehorende smulfoto’s doen je al snel watertanden. South African Sosaties (vlees op een stokje), Piri piri poussins (jonge kippen in een hete marinade). Of een wat chiquer gerecht zoals Koudgerookte zalm met bierenmarinade en doperwtencrème of Gegrilde pietermannen met chermoula (een bijzondere marinade). Ook de zoete recepten zien er heerlijk uit. Het zijn er niet veel maar wat er is wil je vast en zeker maken. Zoals de Malva pudding met bourbon cream sauce. Malva pudding is een soort spongecake en toch ook weer niet. Heel bijzonder.

Door het hele boek verspreid staan de avonturen en reisverhalen van de trip naar Zuid-Afrika. Jord Althuizen heeft een goed en subtiel gevoel voor humor en dat maakt het boek extra leuk. Wees niet bang dat Smokey Goodness 3 een herhaling van zetten is, want dat is het absoluut niet. Wie van barbecueën houdt en af wil van de doorsnee hamburgers en braadworsten moet maar snel dit boek aanschaffen. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com

Bekijk op bol.com

Smokey Goodness3 – Jord Althuizen – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021565255 – €24,99