Over een paar weken wordt in menig huishouden het gourmetstel weer afgestoft. Het is, aangewakkerd door de supermarkten, inmiddels gebruikelijk om met Sinterklaas, een van de kerstdagen en oudjaar te gourmetten. In Gourmetpret met Danny laat tv-chef Danny Jansen zien dat je het hele jaar rond met de pannetjes in de weer kunt.

Gourmetpret

Vroeger bij Danny’s ouders thuis kwamen de kant-en-klaar pakketten met vlees op tafel, naast groenten, geklutste eitjes, sauzen en pannenkoekenbeslag. Klinkt bekend hè? En die gezelligheid wil je graag zo houden maar tegelijkertijd kan er met de gerechtjes zo veel meer. Jammer is wel altijd die baklucht in huis en in je kleding. Daar heeft Danny overigens wat bruikbare en sluwe tips voor (zoals: ga bij iemand anders gourmetten).

Met vijf hoofdstukken aan recepten plus salades en sauzen kun je vooruit. Of je nu met de kinderen aan tafel zit, vegetarisch eet of traditioneel voor vlees en vis gaat, er is voor iedereen wel wat te vinden in Gourmetpret met Danny. Alle recepten zijn opgedeeld in twee fases: voorbereiden en afmaken aan tafel. Dat voorbereiden kan ruim van tevoren en dat afmaken doen je gasten zelf, dus dat betekent minder stress. En met uitzondering van het hoofdstuk Gourmetten met sterren valt die voorbereiding ook wel mee.

Naast hamburgers en saté kunnen we genieten van mini saltimbocca’s en geitenkaas omwikkeld met spek. Voor visliefhebbers is er tataki van tonijn, naast knoflookgamba’s met eigengemaakte knofooksaus en zalm in witte wijnsaus. Een belangrijke tip: bezuinig nooit op de kwaliteit van het vlees en de vis.
De groenteliefhebbers worden niet vergeten met onder meer groene asperge teriyaki en aardappelrösti. Je kunt zelfs een minilasagne in je gourmetpannetjes bereiden. Voor de kinderen zijn er gehaktballetjes en pannekoekenmonsters.

Zeker niet onbelangrijk zijn de bijgerechten: salades en sauzen. Ook die worden natuurlijk zelfgemaakt. Met zes salades en maar liefst 25 verschillende sausjes kun je iedereen van dienst zijn. En dan heb je de basisgerechten (pesto, appelmoes, etc.) nog tegoed.

Dat gorumet ook luxe kan zijn bewijst het hoofdstuk Gourmetten met sterren: coquilles, kreeft en biefstuk gaan  in de pan. Hier is soms wel wat meer voorbereiding voor nodig. Tot slot een aantal verrassende toetjes als je daar nog ruimte voor hebt. Clafoutis met kersen en snelle lemon meringue pie bijvoorbeeld.

Dus laat die pakketten in de winkel eens liggen en leef je uit op gerechtjes met net iets meer fantasie. Gourmetpret met Danny bewijst dat dat zonder al te veel extra inspanning een smakelijk resultaat oplevert. Ik zou zeggen haal dit boek in huis voor de feestdagen!

Gourmetpret met Danny – Danny Jansen – uitgever Spectrum – ISBN9789000369454 – €15,00