Boo Raan is Thais voor ‘traditioneel’. De in Thailand geboren Dokkoon Kapueak had een grootmoeder die erg boo raan was en die haar streng opvoedde. Op haar zestiende vertrok ze naar Bangkok en via een aantal omwegen en verschillende banen, waaronder ook een baan in een restaurant, kwam ze in Knokke, België, terecht waar een tante woonde die met een Belg getrouwd was. En in Knokke liep ze in 2013 Patrick tegen het lijf; een ondernemer in de evenementensector die gek is op de Thaise keuken. Om een lang verhaal kort te maken: Koon (zo noemt hij haar) ging voor Patrick werken en kookte op verschillende evenementen de sterren van de hemel. In 2016 openden ze hun eigen restaurant. Acht maanden na de opening werd hun restaurant Boo Raan door Gault & Millau uitgeroepen tot Aziatisch restaurant van het jaar en als klap op de vuurpijl kregen ze in 2021 een Michelinster.

Het idee voor een kookboek hadden ze al voor ze het restaurant openden. Overal waar ze kookten vroegen mensen om de recepten. Ze willen met het boek De Thaise keuken van Boo Raan laten zien dat iedereen authentiek Thais kan koken. Weliswaar halen zij veel van de ingrediënten rechtstreeks uit Thailand maar dat wil niet zeggen dat ze hier niet verkrijgbaar zijn. Je zult voor sommige ingrediënten naar de Aziatische supermarkt moeten en uiteraard is tegenwoordig ook bijna alles online verkrijgbaar. Koon wil met dit boek laten zien dat je met de juiste ingrediënten van goede kwaliteit heel lekkere gerechten kunt maken.

Na een inleiding over het land, de Thaise keuken en de ingrediënten gaan we de keuken in. We beginnen met Rijst en noedels en daarna volgen de hoofdstukken Gerechten met vlees, Gerechten met vis en zeevruchten, Groentegerechten, In de wok, Bijgerechten, Sauzen en dressings en als laatste Smaakmakers.
Een aantal gerechten komt ons bekend voor maar dat zijn er beslist niet veel. De meeste gerechten herkende ik niet. En vergeet niet dat we hier te maken hebben met een sterrenrestaurant dus er wordt op hoog niveau gekookt. Desalniettemin zijn alle recepten prima thuis te maken. Ik kan hier wel een aantal gerechten gaan noemen maar dat heeft niet zoveel zin. En hier komt een puntje van kritiek! De namen van de gerechten zijn allemaal in het Thais. Uitgezonderd een paar sauzen. Je zult dus aan de ingrediënten en bereidingswijze moeten zien wat voor gerecht het is. Het vervolgens weer terugvinden is niet zo simpel want tja, hoe heet het ook alweer? Daar staat tegenover dat achterin het boek een index op ingrediënt te vinden is. En daar zien we wel de Nederlandse namen. Dus als je nog weet wat het belangrijkste ingrediënt is van het gerecht dat je zoekt dan vind je het zo wel terug.

Er staan werkelijk heerlijke recepten in het boek en deze zijn zodanig beschreven dat het weinig moeite zal kosten om ze te maken. Of je ze ook zo kunt serveren zoals ze in Boo Raan doen is een kwestie van goed naar de foto’s kijken. In het inkijkexemplaar kun je een paar voorbeelden zien. Het is echt heel fijn om een Thais kookboek te hebben dat niet blijft hangen in de standaard recepten maar dat je meeneemt naar de echte authentieke Thaise keuken. Wat vooral opvalt is dat veel gerechten vrij snel te maken zijn. Het is de geraffineerde combinatie van verschillende ingrediënten die deze verfijnde keuken maakt tot wat hij is. De liefhebber van de Thaise keuken zal dit boek niet willen missen.

De Thaise keuken van Boo Raan | Dokkoon Kapueak
Lannoo | €29,99
ISBN 9789401479226