cover artikelVoor ons ligt de eenendertigste druk van Wannée, Kookboek van de Amsterdamse Huisoudschool. Ruim honderd jaar na de eerste uitgave is het boek nog steeds populair. Er zijn reeds meer dan een miljoen exemplaren verkocht!
Het boek is geschreven door Mej. Cornelia Johanna Wannée. Zij was vanaf haar 24e ‘leerares in koken en voedingsleer’ op de Amsterdamse Huishoudschool.

Deze school werd in 1891 opgericht en was daarmee de tweede van Nederland. Op deze huishoudscholen werd naast koken onderwijs gegeven in warenkennis, voedingsleer en het verantwoord samenstellen van een maaltijd. Het was namelijk van belang dat de vrouwen al deze kennis gingen toepassen in hun eigen gezin zodat deze een gezonder leven leiden. Hierdoor zou een ieder beter gaan presteren.
Om dit met meerdere gezinnen te kunnen delen werden er kookboeken geschreven. Het eerste deel van Wannée bevat zo’n 900 recepten en aanwijzingen voor een optimale keuken. Wannée haar kookboek was anders dan de anderen omdat haar boek recepten bevat voor ‘den burgerpot en voor den fijnen keuken’. Voor elke laag van bevolking dus.

Deze nieuwste druk, de 31ste,  is een herdruk van de geheel herziende en geactualiseerde jubileumeditie van 2010 door culinair-journalist Anne Scheepmaker. Betrouwbare basisrecepten vormen nog steeds de kern van dit boek. Het boek is echter door alle herziende versies inmiddels ook een compleet naslagwerk geworden waarin basistechnieken, kooktips en actuele informatie over culinaire ontwikkelingen te vinden zijn.

Het is een kookboek waarin je recepten kunt vinden voor elke dag. De gewone doordeweekse dag wanneer er minder tijd is om te koken: Hutspot van ui, wortel, doperwtjes en kerrie. En recepten voor wanneer je zin hebt om de keuken in te gaan: Kalfsragout met rijstrand waarvoor je eerst je eigen bouillon maakt.

Wat dit kookboek bijzonder maakt, is dat het de volledige Hollandse keuken bevat. Dus ook gerechten uit keukens die veel invloed hebben gehad op onze huidige menukaart. Denk aan Indisch, Italiaans, Chinees, Surinaams, Spaans, Japans en Indiaas.
Naast recepten bevat het boek ook veel wetenswaardigheden over producten die gebruikt worden. Zo wordt er bijvoorbeeld in zeven pagina’s uitgelegd hoe kaas wordt gemaakt en welke kaassoorten er allemaal zijn.

Een kookboek, slash, encyclopedie van de Hollandse keuken waar je nog lang in kunt bladeren en iedere keer een verrassend nieuw recept zult vinden. Met de ruim 600 pagina’s raak je niet snel uitgekeken en gekookt.

Wannée, Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool – Mej. C.J. Wannée – Uitgeverij: Becht – ISBN 9789023015567 – €21,99