Voor de boekpresentatie van Zeelust moest je wat overhebben. Nog ‘s ochtends voor het ontbijt naar de visafslag in IJmuiden. Ik weet niet of ieders maag daar tegen bestand is, maar wel toepasselijk voor een culinaire kustgids.

Jonah Freud, Nederlands bekendste kookboekenhandelaar, en haar dochter reisden bijna de hele Nederlandse kust af om voor ons te proeven en te keuren. Ach ja, iemand moet het doen nietwaar. In tweeënhalve week raceten ze van Texel naar het uiterste puntje van Zeeland en noteerden de beste adresjes. Om te eten, een lekker terrasje te pikken, bijzondere lekkernijen in te slaan of een vorkje prikken op het strand.

De gids is ingedeeld van noord naar zuid in zeven hoofdstukken. Bij elk adres staan icoontjes om aan te geven of het een restaurant is, een winkel (bakker, slager, ijs, kaas, banketbakker) strandtent of café. Verder is er nog een onderverdeling in lunch, snacks, Aziatisch, pizza en/of cocktails. Tot slot zie je in een oogopslag of het etablissement zich aan het strand of aan de haven bevindt en een mooi terras bezit. Het register op naam en op plaatsnaam maken het compleet.

Biologisch restaurant De Luwte op Texel bijt de spits af en we eindigen bij Michelin sterrentent Pure C van Sergio Hermans in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand. Daartussen is het een bonte stoet van enerzijds pareltjes (De Vluchthaven in Bruinisse bijvoorbeeld) maar ook “foute”  Chinese restaurants, pizzeria’s of een pannenkoekenhuis. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze zich aan de kust bevinden. Bij ieder adresje hebben Jonah en Cijn een korte tekst geplaatst die beschrijft wat je ongeveer kunt verwachten. Wat hebben we toch mooie, ambachtelijke bedrijven in Nederland, gelukkig maar! Een visrokerij in IJmuiden, oerbakker Willem de Wit in Noordwijk, Puur & Passie ijs in Egmond aan Zee, kaas van Louis van de Velde in Katwijk en natuurlijk een persoonlijk favoriet: Boekhandel De Vries in Zierikzee met een giga collectie kookboeken en fijne keukenspullen.

Zeelust geen kookboek maar als liefhebber van koken hou je ook van goede ingrediënten. En als je een keertje niet in de keuken staat wil je natuurlijk lekker uit eten. Met Zeelust in de hand gaat dat lukken, in ieder geval als je aan de Noordzeekust blijft.

Koop bij bol.com

Zeelust – Jonah Freud & Cijn Prins – uitgever: Fontaine uitgevers – €18,95 – ISBN9789059567351