Er staan in dit mooie boek een aantal recepten die zeker geschikt zijn om thuis te maken. Maar From Farm to Fork in the Netherlands is veel meer dan een kookboek. Het is een boek met 250 pagina’s culinaire inspiratie van oer-Hollandse bodem met prachtige foto’s van Jan Bartelsman en met recepten van 24 Nederlandse sterrenchefs die koken met streekproducten uit alle 12 provincies. Samen met de chefs en een hele rij boeren, kwekers, vissers en gastschrijvers zocht Nico Dingemans naar van alles in de Nederlandse keuken waar we trots op mogen zijn.

Behalve gerechten die thuis te maken zijn bevat het boek ook moeilijke Haute Cuisine gerechten, klassiekers en restaurantgerechten waar de doorsnee hobbykok waarschijnlijk niet aan zal beginnen. Maar ze laten wel zien wat de sterrenchefs in hun mars hebben. En zeg nou zelf, als je zulke prachtige gerechten thuis makkelijk op tafel zou kunnen zetten dan zou uit eten gaan een stuk minder interessant worden.

Behalve recepten en oogstrelende foto’s bevat het boek speciale hoofdstukken over Nederland Waterland met daarin De Waddeneilanden, Zeewaar, de eerste zeewierboerderij van Nederland en De legende van Kaatje. In Holland International staat interessante informatie over de invloeden van Indonesië, Suriname en China op de Nederlandse keuken. In Health Cuisine lezen we over Bodemgezondheid, Eten met de seizoenen en Eten van Dichtbij.

Het boek begint met een paar korte hoofdstukken over culinair Nederland, Nederlandse wijnen, Historie & Eetcultuur en RIJKS met Joris Bijdendijk. Daarna gaan we het land in.
Terwijl we door de provincies reizen leren we de sterrenchefs kennen en zien we waar zij hun producten vandaan halen. Je kunt al lezende niet anders dan de conclusie trekken dat we, ook in culinair opzicht, een geweldig mooi land hebben waar we trots op mogen zijn en waar we ook zuinig mee om moeten gaan.

Een kookboek, een leesboek, een kijkboek en een koffietafelboek. Kortom een schitterend boek en na lezing zul je alle restaurants die voorbij gekomen zijn en die je nog niet bezocht hoog op je wensenlijstje hebben staan. Tot die tijd blijft het bij lezen en smullen van de foto’s en recepten.
Op Bol.com staat een uitgebreid inkijkexemplaar dat een goed beeld geeft van dit mooie boek. Ook op de website van Hospitality in Health meer informatie, foto’s en een filmpje.

From Farm to Fork – Samengesteld door Nico Dingemans – Uitgeverij Hospitality in Health – ISBN 9789082564266 – €29,95

Bekijk op bol.com