Niven Kunz is een bekende naam in culinair Nederland. We kennen hem van de Michelinsterren die hij in verschillende restaurants wist binnen te halen en ook van zijn kookboeken. Kunz is de grondlegger van de 80/20 regel voor voeding. Voor wie die niet kent, deze regel wil zeggen dat 80% van de voeding op je bord gezond moet zijn en 20% mag van alles zijn. Sinds 2020 heeft Kunz samen met zijn vrouw Virginie van Bronckhorst-Kunz een nieuw restaurant met de naam Triptyque. Dit restaurant heeft niet alleen een Michelinster maar ook de Groene Michelinster en staat in de lijst met beste groenterestaurants ter wereld.
Het kookboek Simply Good schreven Virginie en Niven samen. Uiteraard wordt ook in dit boek de 80/20 regel voor voeding gehanteerd. Ondanks de liefde voor groente is Simply Good niet vegetarisch maar de hoeveelheden vlees en vis zijn aanmerkelijk minder dan in veel andere kookboeken.
De hoofdstukken die we zien zijn Zondagochtend, Groen, groener, groente!, Selamat makan, een kijkje in de Indische keuken, In een handomdraai, Borrelen in stijl, De chique avond, een kijkje in de keuken van Triptyque en als laatste Toe(t).
Aan het begin van ieder hoofdstuk staat een overzicht van de recepten die volgen. Niven Kunz is en blijft een sterren-chef en dat is aan de gerechten wel te zien. Weliswaar is een groot deel van de recepten prima te maken voor de thuiskok, het zijn en blijven originele en fantasierijke recepten. Zelfs een simpele tomatensalade begint met het mengen van twee soorten geitenkaas met room en daar smeer je het bord mee in voor je de tomaatjes erop legt. Het zijn dat soort kleine dingen die van ieder gerecht iets bijzonders maken.
Soms kun je ook zelf voor een snellere versie van een gerecht kiezen. Bij de Toast brioche met basilicum, verveine, aardbeien en hangop van sojayoghurt bakken we het briochebrood zelf. Dat zie ik mij op een zondagochtend nog niet doen dus dan maar kant en klaar kopen. In het hoofdstuk Groen, groener, groente! staan recepten als Watermeloen en paprika en een vinaigrette van gezouten citroen en kappertjes en o.a. ook Artisjok met sjalot en jus van knoflook. Het uitstapje naar de Indische keuken is echt een cadeautje met de Sambal goreng tempeh met petehbonen en de Sajoer kerrie en nog veel meer.
Als we niet zoveel tijd hebben zetten we in een handomdraai Pastei Toetoep of Mosselen met limoenblad, kokosmelk en sereh op tafel. Of je kiest voor Gegratineerde zalm uit de oven. Overigens een gerecht met aardig wat ingrediënten. Dan kies ik liever de Brandade van kabeljauw. Dat is een borrelhapje maar je kunt natuurlijk de hoeveelheden makkelijk vermeerderen. De signatuuramuse van Triptyque zijn de Gekaramelliseerde olijven. Voorwaar een kunststukje. Echt uitpakken doen Niven en Virginie in het hoofdstuk De chique avond. Daarin zien we Tasty Tom tomaat met landkaviaar, gember en finger lime en Gevulde courgettebloem met rivierkreeft en vinaigrette van tomaat.
Wil je nog iets na? Dan wellicht de Geweekte blauwe bessen met vanille-ijs. Het ijs maak je zelf maar niemand die het ziet als je het kant en klaar en van goede kwaliteit koopt. Het kersentaartje met bitterkoekjes en granité van kers is echt niet moeilijk en je zet dan iets bijzonders op tafel. Simply Good sluit af met een register op soort gerecht en een aantal tips hoe je van een aantal niet-vegetarische gerechten een vegetarische versie maakt.
Voor de thuiskok die graag iets bijzonders op tafel zet en een uitdaging niet uit de weg gaat is Simply Good zeker een aanrader.
Simply Good | Virginie & Niven van Bronckhorst-Kunz
Blossom Books | € 35,99
ISBN 9789463495738