De Italiaanse keuken is bij velen nog altijd favoriet. En terecht want de Italianen weten als geen ander met weinig ingrediënten een snelle en overheerlijke maaltijd op tafel te zetten. En vaak nog gezond ook. Het klimaat in Italië zorgt er ook nog voor dat groente en fruit van uitstekende kwaliteit zijn. Bij Big Mamma weten ze er alles van.

Met 10 restaurants waar 37 gepassioneerde chef-koks werken als leidraad, heeft het team van Big Mamma een boek samengesteld met 130 van de beste recepten uit de klassieke Italiaanse keuken, maar dan wel in een modern jasje gestoken. Direct na de inleiding van twee pagina’s volgen de recepten en uiteraard beginnen we met Antipasti. De indeling van het boek is gelijk aan de volgorde van gerechten zoals die op tafel komen met als kleine verrassing de hoofdstukken Brunch en Cocktails ter afsluiting van het boek.

Big Mamma’s Cucina Popolare is een groot boek met hele mooie grote foto’s. Tussen de recepten door maken we kennis met de chef-koks die tips en trucs met ons delen of nog een extra recept geven. Zo maken we zelf de lange vingers voor de tiramisu en dat is echt niet zoveel werk. Over het algemeen zijn alle recepten echt heel goed te maken door de thuiskok. Hier en daar moeten we wellicht een alternatief bedenken voor een ingrediënt of er online naar op zoek gaan. Maar dat komt heel weinig voor.

Alle recepten zijn voorzien van een icoon zodat je direct ziet of het een eenpansgerecht is of bijvoorbeeld vegan en zo zijn er nog een aantal iconen. Je moet af en toe wel opletten want het zijn niet voor niets recepten die in restaurants gemaakt worden. Zoals de parmigiana estiva (een heerlijk ovengerecht van aubergine, tomaat en mozzarella) dat voor 10 personen is. Ben je met minder mensen dan moet je dat dus zelf aanpassen maar dat is een fluitje van een cent. Er zijn gerechten die helemaal niet ingewikkeld zijn maar wel erg vernuftig. Zoals de ravioli met ricotta. Een grote ravioli die gevuld wordt met ricotta en Parmezaanse kaas. Dan leggen we voorzichtig een eidooier op de vulling en sluiten de ravioli zorgvuldig. Even koken en daarna wordt de ravioli nog eens gebakken in salieboter die we vooraf zelf gemaakt hebben.

Snel en simpel is de spaghetti con fiori di zucchini. Dat is spaghetti met bacon, courgette en burrata. Als je courgettebloemen hebt om te garneren is dat mooi maar zonder kan ook prima. De tagiolini al tonno wordt gemaakt met ingrediënten die je eigenlijk altijd wel in de voorraadkast hebt staan. Soms denk je dat je een klassiek bekend gerecht ziet maar dan weten de chef-koks van Big Mamma er toch een bijzondere draai aan te geven. Zo wordt de simpele rijstpudding gegarneerd met gesuikerde pinda’s en ja, die maken we ook zelf.

De vrolijke kleuren van het boek werken aanstekelijk evenals de smakelijke mooie grote foto’s. Een beetje jaloers ben ik wel op al het serviesgoed waar de gerechten op geserveerd en gefotografeerd zijn. Big Mamma’s Cucina Popolare is een aanwinst voor alle liefhebbers van de moderne Italiaanse keuken en het onthouden waard om straks cadeau te geven tijdens de feestdagen. Smullen kun je nu alvast in het inkijkexemplaar op Bol.com.

Big Mamma’s Cucina Popolare – Big Mama’s chef-koks – Good Cook – ISBN 9789461432377 – €35,–

;