Matcha, de Japanse supertheeWat is matcha? Dat is een nieuw superfood. Althans, daar lijkt het op. Matcha is een groene superthee uit Japan met veel goede stoffen. De thee wordt tot poeder vermalen en vervolgens kun je er van alles mee. Een kopje thee gezet met matchapoeder bevat net zoveel voedingswaarde, groene-theeflavonoïden (catechines) als tien kopjes gewone groene thee. Het boek Matcha legt tot in detail uit wat er zo goed is aan het groene poeder. We krijgen ook een uitgebreide uiteenzetting van het belang van deze groene thee in de Japanse theeceremonie en hoe het tegenwoordig wordt geproduceerd en geconsumeerd. En een lijst met adressen waar je zo’n ceremonie kunt bijwonen. Overigens zijn alle adressen in het buitenland.

Omdat de matcha waar het boek over gaat een poeder is kun je het eigenlijk overal doorheen mengen. In het boek treffen we dan ook recepten aan met het groene poeder als belangrijkste ingrediënt. Het schijnt ook een heel bijzondere smaak te hebben waardoor veel gerechten niet alleen een aparte groene kleur krijgen maar ook een extra smaakdimensie. Alvorens naar de recepten te gaan krijgen we nog de uitdaging een matcha-challenge van 14 dagen te volgen want 81% van de mensen voelt zich na zo’n challenge een stuk energieker en alerter zeggen de verkopers van deze thee.

De recepten zijn geen wereldvreemde gerechten maar wel orgineel omdat alles toch een bijzondere kleur krijgt. Drankjes zien er heerlijk uit en zelfs cocktails zoals een groene martini lijken aantrekkelijker te worden. Matcha-ijs met stracciatella kan niet anders dan heerlijk zijn maar ook hartige hoofdgerechten zoals een roerbakgerecht met shiitake, paksoi en matcha of een salade van in matcha gepocheerde zalm, broccoli en kikkererwten lijken heel smakelijk. De hoofdstukken Dranken, Ontbijt, Tussendoortjes, Hoofdgerechten, Gebak en koekjes en Nagerechten staan vol met goed maakbare en lekkere gerechten die uiteraard allemaal die mooie groene kleur laten zien.

Is  matcha nu wel of geen een superfood? Dat zal de tijd wel uitwijzen. In ieder geval is het een kleurstof waarmee je zaken als gebak, ijs en drankjes en nog meer op een gezonde manier een mooie groene kleur kunt geven. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar.

Bekijk op bol.com

Matcha – Louise Cheadle en Nick Kilby – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315246 – €20,–