Het woord zegt het al. Street Food is eten dat op straat gemaakt, verkocht en gegeten wordt. Het is over de hele wereld enorm populair maar met name in Aziatische landen. In Bangkok zijn meer dan 20.000 zaken die op straat koken en die verzorgen bijna de helft van de dagelijkse voedingsbehoefte van de inwoners en bezoekers van de stad. De naam Street Food doet de meeste mensen denken aan heerlijke hapjes die je zo even voor de vuist weg opeet. Altijd even smakelijk en betaalbaar.

De zussen Lamyai en Aidah weten alles van Street Food. Hun vader is afkomstig uit Thailand en kok van beroep. Hij heeft zijn dochters de fijne kneepjes van de Aziatische keuken geleerd. Ze wonen in Zweden en brachten heel veel zomers door in Thailand. Later gingen ze samenwerken in het cateringbedrijf van de familie. In 2014 besloten ze hun eigen restaurant te beginnen en openden ze Cashew Vegan Kitchen in Lund in Zweden. Al snel werd ze gevraagd een kookboek te schrijven en daaraan hebben we “Vegan Street Food” te danken.

Bij het bladeren en lezen in dit boek heb je helemaal niet de indruk dat de recepten vegan zijn. Ze zien eruit als heel gewone en vooral overheerlijke Thaise gerechten. De vijf hoofdstukken behandelen Kleine gerechten en snacks, Salades, Warme gerechten, Sauzen, dressings en toppings en uiteraard Desserts en drankjes. De zussen frituren graag en dat komen we dan ook vaak tegen. Maar ook als je niet van frituren houdt blijven er meer dan genoeg zeer smakelijke recepten over. Slechts twee recepten bevatten een ingrediënt waar je naar zult moeten zoeken. Want bananenbloemen en kittelbloemen zijn niet echt in alle toko’s verkrijgbaar.

Vrijwel alle gerechten zijn glutenvrij en bevatten geen witte suiker. Maar wel kokossuiker en agavesiroop. Zelfs als je niet vegan eet zul je gerechten als pittig zoetzure wortelsalade, tomatensalade met pinda-chilidressing, tomatensoep met citroengras en oesterzwam en een bonenschotel met geroosterde uien en peterselie niet kunnen weerstaan.
Nu moet ik wel zeggen dat heel veel van de gerechten in het boek niet misstaan op een tafel waar ook een stukje vlees of vis geserveerd wordt. Maar missen zul je die zeker niet als je kookt uit “Vegan Street Food”.

Het inkijkexemplaar geeft alvast wat recepten prijs en je kunt een blik werpen op de index.

Bekijk op bol.com

Vegan Street Food – Lamyai Vozzi en Aidah Samphani – Forte Culinair – ISBN 9789462502093 – €19,99